Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Poměrně teplo ale více oblačnosti, na severu a severovýchodě hlavně odpoledne přeháňky

Na severovýchodě se rozvodní řeky, hrozí i 3. stupeň povodňové aktivity

V předchozích hodinách vydatný déšť zasáhl východ našeho území. Za 12 hodin zde spadlo většinou od 10 do 30 mm srážek. Půda je zde již výrazně nasycená a tak hladiny řek stouply často i na 1. stupeň povodňové aktivity. Na hřebenech Jeseníků napadlo 10 až 20 cm sněhu. V poledne začalo sněžit také na hřebenech Beskyd a sníh rychle přibývá.

Aktuálně srážky ustávají. Hlášeny už jsou hlavně v oblasti Beskyd. Zítra ovšem opět naberou na síle a během dne se od východu rozšíří na většinu území. Na západ dorazí až večer. Pokračovat budou i během středy, kdy začnou výrazně stoupat hladiny řek. V Moravskoslezském, Olomouckém, Zlínském, Libereckém, Královéhradeckém a Pardubickém kraji dosáhnou i na 2. stupeň povodňové aktivity, ojediněle až 3. stupeň povodňové aktivity. Při nejvyšším stupni již dochází k vylévání řeky z koryta do obydlí a ke vzniku škod.

Nejvíce se rozvodní zřejmě Chrudimka
Aktuálně se nejhorší situace očekává na Chrudimce v Pardubickém kraji, která ve středu může dosáhnout na 3. stupeň povodňové aktivity. Odvodňuje totiž severní návětří Vysočiny, kde se očekávají vydatné srážky s úhrny až 70 mm za 48 hodin a všechny budou ve formě deště (naopak na pohraničních horách situaci mírně zlepší to, že část srážek spadne ve formě sněhu).

Chrudimka
Předpověď výšky hladiny řeky Chrudimky na stanici Nemošice - během středy se dostane přes 200 cm, zdroj: hydro.chmi.cz

Hřebeny hor zasype další sníh
V Beskydech, Jeseníkách, Krkonoších, Orlických, Jizerských a Krušných horách napadne do čtvrtka v polohách nad 900 m od 10 do 30 cm mokrého sněhu, který může lámat stromy. Na ostatních místech napadne v polohách od 900 m n. m. kolem 10 cm sněhu.

Jeseníky
Kouty nad Desnou (hřeben) dnes dopoledne v Jeseníkách, kde napadlo od 10 do 20 cm sněhu - v příštích dnech sníh napadne i jinde na horách, zdroj: kouty.cz