Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Více oblačnosti ale ještě poměrně teplo, hlavně na západě i přeháňky a bouřky

Silná ledovka, vyloučena není kalamita

Česko zasáhne výjimečně silná ledovka, před kterou dnes varoval ČHMÚ s nejvyšším stupněm nebezpečí. Upozornění platí od pátečních 23:00 do sobotních 15:00. Na východě území (v krajích Pardubický, Královéhradecký, Vysočina, Jihomoravský, Zlínský, Olomoucký a Moravskoslezský) se ledovka začne tvořit v sobotu kolem 03:00 a vydrží až do nedělních 16:00. Upozornění by v žádném případě nemělo být podceňováno a lidé by měli zvážit cestu autem a být velmi opatrní při chůzi venku. Vyloučen není vznik kalamitní situace.

Upozornění ČHMÚ

Od západu bude v sobotu přecházet přes naše území frontální systém. Během noci na sobotu očekáváme v Čechách od západu déšť. Na Moravu a do Slezska dorazí výraznější srážky až v sobotu ráno a mohou být místy i sněhové.

Déšť bude při dopadu na podchlazený povrch namrzat a bude se tvořit ledovka. Četná ledovka se začne tvořit v noci z pátku na sobotu od západu v Čechách, v sobotních ranních hodinách se tvorba ledovky rozšíří i na Moravu a do Slezska. V Čechách během sobotního dne teploty vystoupí nad nulu, tvorba ledovky bude zvolna polevovat. Ve východních Čechách, na Moravě a ve Slezsku, kde budou teploty nižší, nebezpečí tvorby ledovky hrozí až do neděle. V noci na sobotu bude na horách mimo Šumavy foukat silnější vítr s nárazy kolem 25 m/s (90 km/h) a zpočátku se mohou v Jeseníkách a Beskydech tvořit sněhové jazyky.

Doporučení ke zmírnění následků jevů:
1) Omezit vycházení ven, v případě pohybu venku chodit velmi opatrně. Staří lidé by vycházet ven neměli vůbec.
2) Pokud možno nevyjíždět, v případě nutnosti jízdy sledovat dopravní zpravodajství a jezdit velmi opatrně.
3) Počítat i s výrazným prodloužením doby jízdy, komplikace se zásobováním, zdravotnickými službami apod.

O chystané oblevě jsem již informovali v článku O víkendu dorazí obleva.