Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Od jihovýchodu postupně srážky, někde i zabouří

V příštím týdnu silné mrazy na východě Evropy

V příštím týdnu se arktický vzduch rozlije do východní Evropy. Velmi studený vzduch se dostane až do Turecka a východního Středomoří. V hladině 850 hPa (ve výšce cca 1500 m) teploty ve středu v Turecku klesnou až pod -10 °C a v Rusku dokonce až k -21 °C. V Rusku bude panovat i na tamní poměry velmi chladné počasí. V Moskvě se ze současných maximálních teplot kolem bodu mrazu v úterý ochladí na nejvyšší teploty kolem -18 °C. V noci z úterý na středu dokonce teploty klesnou až k -25 °C a východně od Moskvy až k -30 °C. Silné mrazy se očekávají i na východě Ukrajiny. Na řadě míst bude zaznamenán arktický den (teploty nepřekročí -10 °C po celý den). V úterý a ve středu se další husté sněžení očekává ve vyšších polohách Turecka. Již nyní některé oblasti pokrývají přívaly sněhu poté, co konci prosince napadlo až půl metru sněhu.

Teplotní rozložení v Evropě v příštím týdnu se projeví částečně i u nás. Severovýchod našeho území bude o něco chladnější než západ. Na severovýchodě se v úterý a ve středu budou nejvyšší denní teploty pohybovat mezi -4 °C až 0 °C, zatímco na západě budou kolem 1 °C. V druhé polovině týdne se postupně na celém území oteplí.

Tip: Numerický model - podrobná předpověď teplot na další dny

Počasí
Teplota v hladině 850 hPa (ve výšce cca 1500 m) ve středu v Evropě - nad východní Evropu bude proudit velmi studený vzduch.