Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Slunečno, maxima až u 20 °C

V sobotu hlavně na východě území pozor na silný vítr

Sobota k nám přinese význačné počasí. Plně k nám pronikne teplý vzduch přímo ze severu Afriky. Denní maxima tak zamíří na 20 °C až 25 °C. Takové hodnoty se již blíží dlouholetým teplotním rekordům pro tento den. Ty se pohybují většinou kolem 26 °C a pochází z roku 2001. Pocitovou teplotu ovšem o 5 °C až 10 °C sníží vítr.

Spolu s přílivem teplého vzduchu u nás výrazně zesílí jihovýchodní vítr. Ve východní polovině území bude zítra během dne dosahovat v nárazech rychlosti od 60 do 80 km/h, ve vyšších polohách až 90 km/h (zejména v Moravskoslezském kraji a na pomezí Pardubického kraje a Vysočiny). Na hřebenech Jeseníků, Beskyd a Krkonoš se mohou objevit nárazy až 120 km/h. Tak silný vítr již bude působit škody v podobě pádů stromů. Slabší bude vítr na západě Čech, kde bude v nižších polohách zítra jen mírný bez nárazů.

Nárazy větru
Maximální nárazy větru na našem území v příštích 36 hodinách podle modelu ICON, zdroj: ventusky.com

V neděli během dne bude vítr opět slábnout. V noci ze soboty na neděli totiž přes naše území přejde frontální systém. Na něm se místy vyskytne déšť, ojediněle i bouřky. V neděli během dne se již srážky neočekávají a vítr se z jihovýchodních stočí na jihozápadní a zeslábne. Teploty se v neděli očekávají mezi 15 °C až 19 °C, na Moravě a ve Slezsku mezi 17 °C až 21 °C. Na obloze k tomu často převládne slunečno.

Tlaková níže Alex
Sobotní zesílení větru souvisí s bouří Alex, která dnes zasáhla západní Evropu. Podél severozápadního pobřeží Francie již byly hlášeny nárazy větru i nad 120 km/h. Centrum tlakové níže se v příštích hodinách posune směrem k jihozápadu a ovlivní hlavně jižní/jihozápadní pobřeží Anglie a přinese nárazy až kolem 100 km/h. Alex se následně během pozdních odpoledních a večerních hodin přesune nad Bretaň. Přímo nad střední Evropu se ovšem nedostane. I tak zvětší tlakový gradient mezi západní a východní Evropou, který právě povede k silnému větru u nás.