Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Více oblačnosti ale ještě poměrně teplo, hlavně na západě i přeháňky a bouřky

ČHMÚ varuje před silným větrem

Zítra večer začne počasí nad naším územím ovlivňovat hluboká tlaková níže postupující přes Severní moře a jižní Skandinávii. S ní související okluzní fronta přejde přes naše území od severozápadu v noci ze čtvrtka na pátek a za ní k nám pronikne studený vzduch arktického původu. S příchodem zimního počasí bude souviset několik nebezpečných jevů, před nimiž varuje Český hydrometeorologický ústav.

Především se bude jednat o silný vítr. Nejsilnější vítr se očekává v pátek a zpočátku i v sobotu, kdy se bude průměrná rychlost pohybovat od 10 do 15 m/s s nárazy 20 až 25 m/s (až 90 km/h), na hřebenech hor kolem 35 m/s (125 km/h). Největší pravděpodobnost zaznamenání ještě silnějších nárazů větru je v severní polovině území. Od vyšších poloh se začnou tvořit sněhové jazyky a na horách závěje. Od čtvrtečního večera do soboty napadne v nižších polohách většinou do 5 cm sněhu, na horách 10 až 30 cm, na severu místy až kolem 40 cm nového sněhu. Výška nové sněhové pokrývky se ovšem bude značně lišit (více napadne na návětrných stranách kopců).

Upozornění
Upozornění ČHMÚ na silný vítr - ve žlutě vyznačených okresech platí s nízkým stupněm nebezpečí, v oranžově vyznačených okresech platí s vysokým stupněm nebezpečí, zdroj: ČHMÚ