Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Po studeném ránu odpoledne citelně tepleji, další oteplení přinese víkend

Zažíváme nejteplejší Silvestr za dobu měření, u Prahy měříme jarních 18 °C

Dnes k nám pronikl mimořádně teplý vzduch. V Čechách jsou tak měřeny rekordně vysoké teploty. O poznání chladněji je naopak na Moravě, ale i zde jsou teploty nadprůměrné. V poledne bylo nejtepleji kolem Prahy. Na jihu Prahy v Komořanech teplota podle ČHMÚ vystoupila na rovných 18 °C. Stejná hodnota je hlášena i z nedalekých Dobřichovic. Také soukromá stanice v Řevnicích na jihozápadě Prahy hlásí 18,2 °C (jde o nejvyšší hodnotu na stanici od konce října). Přes 17 °C se teplota dostává také v Plzni. Nejchladněji z krajských měst bylo v poledne naopak v Brně, kde se teplota držela kolem 5 °C.

Teploty
Teploty dnes ve 12:30 - v Čechách na řadě míst překročily jarních 15 °C, zdroj: in-pocasi.cz

Teploty
Průběh teploty za posledních 36 hodin na stanici v Řevnicích na jihozápadě Prahy, zdroj: in-pocasi.cz

Tak vysoké hodnoty samozřejmě překonávají dlouholeté teplotní rekordy. Dosavadní maximum pro 31. prosince pochází z roku 1935 a činí 16,3 °C. To dnes bylo výrazně překonáno a zažíváme tak vůbec nejteplejší Silvestr za dobu měření. Teplotní rekord padl také v Praze Klementinu, kde se počasí sleduje již od roku 1775. Již v poledne tu bylo 17,1 °C. Dosavadní rekord činil 14,9 °C a pocházel z roku 1925. Teploty dokonce nejsou daleko ani absolutnímu rekordu pro celý prosinec. Ten činí 19,8 °C a pochází z 5. prosince roku 1961 z Fryčovic u Frýdku-Místku.

Absolutní rekord pro celý měsíc by mohl být v ohrožení zítra, kdy začíná leden. Vůbec nejvyšší lednová teplota byla naměřena 29. ledna 2002 v Ústí nad Labem, kde tehdy bylo 18,8 °C. Přitom zítra mohou být teploty ještě o trochu vyšší než dnes. Pocitovou teplotu navíc nebude tak výrazně snižovat čerstvý vítr, který v průběhu noci na zítřek zeslábne.