Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Zpočátku často déšť, během dne od jihovýchodu ubývání srážek

Bouřky začínají v Evropě opět způsobovat škody, v příštích dnech se vrátí i k nám

Naposledy se u nás silné bouřky vyskytly před více než týdnem. Na obzoru je ovšem další vlna bouřkového počasí. Sousední státy přitom již bouřky hlásí a působí i problémy. Včera se silné bouřky vyskytly především na jihu Německa. V Norimberku po přívalovém dešti zůstalo zatopených několik ulic (viz fotografie). Na místním letišti tu spadlo kolem 22 mm srážek. V jiných částech města to ale zřejmě bylo více. Na řadě míst se také vyskytly kroupy, většinou s průměrem kolem 2 cm. V noci na dnešek potom trvalý a vydatný déšť zasáhl pomezí Francie a Německa. Celkově zde může spadnout přes 100 mm srážek za 24 hodin a řeky se mohou v oblasti rozvodnit. Četné bouřky se vyskytly také na severu Itálie, kde se také kombinovaly s trvalým a vydatným deštěm. V Benátkách spadlo přes 70 mm srážek.

Bouřky
Výskyt krup v Německu dne 16.5.2024 (místa s výskytem označena zeleným symbolem), zdroj: eswd.eu

Bouřky
Množství blesků za včerejší den ve střední Evropě - barevně odlišeny de času, zdroj: blesky.bourky.cz

Počasí se začíná měnit také u nás. Dnes k nám dorazí trvalý déšť. Zatím bez bouřek (ty se mohou objevit jen odpoledne výjimečně na jihu Moravy). Zítra odpoledne už se ovšem ojediněle vyskytnou (zejména na východě Čech). V neděli s nimi potom již musíme počítat místy. A přinesou výjimečně přívalové srážky s úhrny až 30 mm a malé kroupy. V úvodu nového týdne budou přeháňky a bouřky ještě častější. S ohledem na pomalý postup bude stále největším nebezpečím přívalový déšť (nejčastější bude zřejmě v úterních bouřkách). Naopak silný vítr se v bouřkách příliš neočekává. A přeháňková činnost bude mít výrazný denní chod. Před námi je klasické vlhké počasí s bohatou kupovitou oblačností během dne a teplotami kolem 20 °C. Přímo nad střední Evropu se několik dní stabilně bude vyskytovat oblast nízkého tlaku vzduchu.

Srážky
Očekávané srážkové úhrny od dnešního rána do středečního večera - na řadě míst spadne přes 50 mm srážek a zlepší se srážkový deficit, v opakovaných bouřkách budou lokálně úhrny ještě vyšší, zdroj: ventusky.com