Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Ochlazení a místy ještě déšť nebo přeháňky

Před námi je velmi slunečný týden s letními teplotami

Před námi je jedno z nejslunečnějších období letošního roku. Nový týden bude zcela beze srážek a většina dnů přinese slunečnou oblohu. Teploty budou výrazně nadprůměrné. Nad střední Evropu se usadí tlaková výše, která se postará o stabilní a klidné počasí.

Nejvíce oblačnosti z celého týdne bude zřejmě v pondělí. Očekává se skoro jasno až polojasno, na východě i oblačno. Ráno se ojediněle vyskytnou mlhy. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 20 °C až 24 °C.

Výše
Synoptická situace v pondělí v poledne - počasí ve střední Evropě bude ovlivňovat tlaková výše, zdroj: metoffice.gov.uk

Úterý už přinese jasno až skoro jasno. Ráno se opět ojediněle objeví mlhy. Nejvyšší denní teploty zamíří na 21 °C až 25 °C. V dalších dnech bude stále slunečno a teploty dále zvolna porostou. Ranní minima budou kolem 11 °C, což jsou v úvodu září běžné hodnoty. Denní maxima se budou dostávat nad letních 25 °C a v závěru týdne mohou zamířit až k tropickým 30 °C. To jsou výrazně nadprůměrné hodnoty. Na konci týdne již budou blízko denních rekordů.

Oblačnost
Množství oblačnosti ve středu - na většině území bude jasno, zdroj: ventusky.com

Slunečný bude zřejmě i úvod dalšího týdne. Až v jeho polovině přibude oblačnosti a přidají se první srážky. Před námi je tak minimálně týden slunečného a velmi teplého počasí na září.

Teploty
Odchylka teplot od průměru za posledních 40 let v pátek odpoledne - teploty v Evropě budou výrazně nadprůměrné, zdroj: ventusky.com