Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Více oblačnosti ale ještě poměrně teplo, hlavně na západě i přeháňky a bouřky

Příští týden sucho a slunečno

Počasí nad naším územím začala o víkendu ovlivňovat mohutná tlaková výše. Zatímco na začátku měsíce tlak klesl na 996 hPa, dnes se již šplhá až na 1037 hPa. Od začátku roku zatím takto vysoký tlak naměřen nebyl. Při slunečném počasí byly včera zaznamenány na březen vysoké teploty. Na stanici ČHMÚ v Tušimicích teplota vystoupila až na 17,7 °C. Na zbytku území dosáhly většinou nejvýše na 13 °C.

Slunečné počasí bude pokračovat
Dnes se nejvyšší denní teploty budou pohybovat většinou mezi 12 °C až 16 °C a na obloze bude stále slunečno. Ještě vyšší teploty se očekávají v západním Německu, kde vystoupí až na 21 °C a překonávat budou dlouhodobé teplotní rekordy. U nás by se podle některých numerických modelů mohlo na 20 °C oteplit v druhé polovině příštího týdne. Ostatně po celý příští pracovní týden nás čeká nadprůměrně teplé a slunečné počasí beze srážek. Při teplém počasí se navíc bude rychleji zvyšovat deficit vláhy v půdě. Poslední srážkově normální měsíc se u nás vyskytl v minulém roce v říjnu.

Zeslabení ozonové vrstvy
Počasí je již plně jarní a projevuje se to i na nezvykle vysokém UV-indexu na začátek března. Na horách přesahuje hodnoty 3, které jsou běžné spíše pro duben. UV-záření je zvýšené v důsledku zeslabení ozonové vrstvy v oblasti Evropy o cca 21% (extrémně podprůměrný stav).

Tip: Aktuální teploty v Česku

Tlak
Vývoj tlaku v Praze za poslední měsíc - v současné době dosahuje díky mohutné tlakové výši až na hodnoty přes 1035 hPa