Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Dnes přeháňky hlavně na horách, zítra i jinde

Ostravsko dusí smog

Na Ostravsko se po několika týdnech vrátila výrazná smogová situace. Již včera byl vyhlášen signál regulace, který omezuje hlavní průmyslové znečisťovatele ovzduší. Vyhláška platí až do odvolání. Situace se totiž na Ostravsku v dalších dnech lepšit nebude. V ovzduší je až několikanásobně překročen limit koncentrace prašného aerosolu. Limit je kolem 50 mikrogramů/m3, v současné době je v ovzduší až 300 mikrogramů/m3 pevných částic PM10 (prachové částice menší než než 10 mikrometrů, které organismus vdechuje).

Nedostatečné proudění vzduchu
Špatná situace v ovzduší je způsobena jen minimálním prouděním vzduchu. Vítr je na severovýchodě jen slabý. Zároveň velmi chladný vzduch, který je těžký (chladný vzduch je těžší než teplejší) se během noci nahromadí v údolích, odkud se během dne nedostane. Slunce zatím nemá takovou sílu, aby ho dostatečně prohřálo (v Ostravě bylo ráno až -11 °C). Z toho důvodu se vzduch neobměňuje a prachové částice zůstávají u země na jednom místě. Nejlépe vzduch pročistí sněžení nebo déšť, který prachové částice spojí a dostane na zem (nehrozí jejich vdechování).

Ovzduší se začíná horšit i na jiných místech na východě Česka. Velmi špatné ovzduší hlásí i Prostějov, Uherské Hradiště, Olomouc nebo Brno. Hodnoty zde ovšem nejsou překročeny tak výrazně jako v Českém Těšíně, Třinci a Frýdku-Místku.

Ovzduší
Kvalta ovzduší dnes dopoledne Zdroj: ČHMÚ