Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Po studeném ránu odpoledne citelně tepleji, další oteplení přinese víkend

Hory čeká sněhová bouře, na Šumavě a v Krkonoších za den napadne až půl metru sněhu

Jedno z nejvydatnějších sněžení za několik let se chystá do hor. Zítra počasí u nás začne ovlivňovat frontální systém. Ráno začne vydatně a trvale sněžit v Krkonoších a během dne se sněžení rozšíří do většiny horských poloh. Během dne se srážky budou pozvolna rozšiřovat i mimo hory, kde ale budou výrazně slabší. V polohách pod 700 m půjde o déšť, ve vyšších polohách naopak o sněžení. A v polohách nad 800 m bude výrazně narůstat výška sněhové pokrývky, hlavně na návětrných stranách hor. V nižších horských polohách bude sníh ovšem mokrý a může lámat stromy. V noci na pondělí bude vlivem ochlazení hranice sněžení klesat i do nižších poloh. V pondělí potom sněžení přejde do sněhových přeháněk.

Tip: Numerický model - předpověď větru a srážek na další dny

Sněžení na horách bude velmi vydatné. Na Šumavě a v Krkonoších na hřebenech napadne až 50 cm nového sněhu do pondělního poledne! Mimo hřebeny se očekává od 30 do 40 cm. Vydatné sněžení zasáhne také Jizerské a Orlické hory a Jeseníky, kde napadne od 20 do 40 cm sněhu. V Beskydech a v Krušných horách budou úhrny nového sněhu od 10 do 25 cm. Na Šumavě a v Krkonoších půjde o jedno z nejvydatnějších sněžení za několik let. Úhrn půl metru nového sněhu za pouhých 24 hodin zde není příliš obvyklý. Například lednová nejvyšší výška nového sněhu změřená kdekoliv na našem území činí 65 cm na Labské boudě (1320 m) a stanici Svatý Petr (870 m) dne 26. ledna v roce 1993.

Srážky
Srážkové úhrny za 24 hodin od nedělních 7:00 do pondělních 7:00 podle modelu ICON DE

Srážky
Srážkové úhrny v Krkonoších za 24 hodin od nedělních 7:00 do pondělních 7:00 podle modelu ICON DE - na hřebeni spadne i přes 60 mm srážek, což odpovídá zhruba půl metru nového sněhu

K tomu se zítra rozfouká silný vítr. Na horách bude v nárazech dosahovat až 100 km/h. Kombinace vydatného sněžení a silného větru vytvoří podmínky sněhové bouře. Silnice do hor budou často nesjízdné a očekává se četná tvorba závějí. Těžký sníh v kombinaci s větrem bude také vyvracet stromy. Se silným větrem musíme počítat i mimo hory. V neděli hlavně v západní polovině území, kde bude mít nárazy 50 až 80 km/h, ve vyšších polohách až 90 km/h. V pondělí se potom vítr s nárazy 50 až 70 km/h očekává na většině území.

Vítr
Maximální nárazy větru do pondělního večera