Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Postupně přeháňky, hlavně na pomezí Moravy a Čech bouřky

Na horách napadne přes čtvrt metru sněhu, v nižších polohách se bude střídat sníh a déšť

Zítra k nám začne proudit studený vzduch od severozápadu a jeho příliv vydrží i po celý příští týden. Na hory se tak vrátí od poloh přibližně 900 m (později od 800 m) celodenní mrazy a spolu s tím začne výrazněji přibývat sněhu. Před námi je totiž srážkově bohaté období.

Sníh
Hory v příštím týdnu zasype sníh

Zítra se na obloze očekává oblačno až zataženo a místy se objeví přeháňky nebo občasný déšť. Četnější budou srážky na horách. Od poloh kolem 600 m půjde o sněžení. V průběhu příštího týdne nás čeká podobné počasí s tím, že hranice sněžení bude pozvolna klesat i do nižších poloh. V pondělí bude hranice sněžení kolem 500 m. Od úterý klesne v noci i do nížin, během dne přechodně do poloh kolem 400 m. Po hustší sněhové přeháňce se tak souvislá sněhová pokrývka vytvoří i v nižších polohách. V noci se totiž teploty na většině území budou pohybovat kolem bodu mrazu. Pře den se budou dostávat na hodnoty mezi 3 °C až 7 °C.

Na horách při celodenních mrazech bude přibývat sníh. Každý den by v průběhu příštího týdne mohlo na horách napadnout od 4 do 10 cm sněhu. Za celý týden tak na řadě míst nová sněhová pokrývka přesáhne čtvrt metru, na návětrných stranách hor by to ojediněle mohlo být až půl metru. Množství sněhu na horách se tak výrazně zvýší. Souvislá sněhová pokrývka se vytvoří i mimo hory, ale zde bude během dne při teplotách nad nulou odtávat. Před námi je zimní počasí.

Srážky
Množství srážek v následujících 7 dnech podle modelu GEM - na horách může spadnout až 40 mm srážek z toho velká část ve formě sněhu. V nížinách bude srážek o poznání méně, zdroj: ventusky.com