Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Zpočátku často déšť, během dne od jihovýchodu ubývání srážek

Maďarsko a Slovensko bojuje se sněhem

Slovensko a především Maďarsko dnes začalo sužovat nepříznivé počasí. Problémy působí především spojení dvou nebezpečných jevů v podobě vydatného sněžení a silného větru. Nejhorší situace je v současné době v západním Maďarsku, kde už byly uzavřeny první dálnice. U Balatonu na dálnici M7 se srazilo v řetězové nehodě 41 aut. Viditelnost byla na dálnici místy jen pět metrů (tvoří se bílá tma). Maďarští meteorologové před sněžením varují s nejvyšším stupněm nebezpečí.

Vichřice, ve Vysokých Tatrách orkán
Vítr v nárazech i v nižších polohách dosahuje rychlosti kolem 90 km/h a k tomu hustě sněží. Ve Vysokých Tatrách dokonce nárazy větru dosáhnou až 144 km/h a Slovenský hydrometeorologický ústav varuje před vysokou pravděpodobností vzniku rozsáhlých škod. Na hřebenech Vysokých Tater se v noci očekává orkán.

Na východě Slovenska napadne až 35 cm
Na Slovensku se nejhorší situace očekává na východě. V Košickém a Prešovském kraji napadne od 20 cm do 35 cm sněhu. Policisté doporučují řidičům vůbec nevyjíždět. Očekává se vyhlášení kalamity. Na západě Slovenska bude situace mírnější. Napadne jen od 2 do 10 cm sněhu. Četné sněhové jazyky se ovšem budou tvořit i zde. Situace se začne zlepšovat zítra odpoledne.


Situace na silnicích v Maďarsku - silný vítr vytváří bílou tmu