Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: V jihovýchodní polovině postupně srážky, zítra budou na východě i vydatnější

Studený vzduch přichází, poprvé bude sněžit i v nížinách

Nad střední Evropou se začíná utvářet frontální rozhraní oddělující teplý vzduch na jihozápadě od studeného na severovýchodě. A toto rozhraní zkomplikuje počasí v následujících dnech. Dnes přes naše území začíná od západu přecházet první frontální systém. Ten přinese na většinu území mírný déšť. Na horách na severovýchodě začne v noci i sněžit.

Zítra nejvyšší denní teploty vystoupí na 4 až 8 °C, na severovýchodě zůstanou mezi 2 až 5 °C. Na obloze bude většinou dost oblačnosti a v Čechách během dne i zaprší. Na horách na severovýchodě půjde opět o sněžení.

Teploty
Očekávané teploty ve čtvrtek odpoledne - na severovýchodě již budou jen kolem 3 °C, zdroj: ventusky.com

Více se začne počasí komplikovat v pátek. Na většině území se opět rozprší, ale od severovýchodu bude déšť přecházet ve sněžení a to i v nížinách. Nejvyšší denní teploty se čekají v širokém rozpětí od 9 °C na jihozápadě po 1 °C na severovýchodě. Jako první by se z nížin měly sněhové vločky objevit na Ostravsku. V pátek k večeru se potom oblast se sněžením bude rozšiřovat dále na naše území. V noci by se mělo sněžení dostat až na jihozápad Čech. Od středních poloh by mohlo napadnout v pátek večer a v noci na sobotu od 1 do 5 cm sněhu a slabá sněhová pokrývky by se lokálně mohla vytvořit i v nižších polohách. Sobotní ráno by tak podle současných predikcí mělo být na řadě míst sněhobílé. Předpověď frontálního rozhraní je ovšem vždy komplikovaná a může se ještě upřesňovat.

Nulová izoterma
Nulová izoterma v pátek večer - mapa ukazuje výšku, od které bude mrznout. V severovýchodní polovině území bude mrznout již i v nížinách a může zde sněžit, naopak na jihozápadě bude ještě teplo. Modely se ovšem zatím neshodují na přesné pozici frontálního rozhraní, zdroj: ventusky.com

V sobotu by potom srážky měly ustat a odpolední maxima se ustálí jen mezi -2 °C až 3 °C. Řada míst se dočká prvního ledového dne (dne s celodenním mrazem) po létě. Martin na bílém koni k nám tak dorazí s týdenním zpožděním.

Sníh
Podle současných předpokladů bude sobotní ráno na řadě míst sněhobílé, předpověď frontálních rozhraní je ovšem vždy komplikovaná