Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Dnes přeháňky hlavně na horách, zítra i jinde

V Jizerských horách včera napadl až čtvrt metr sněhu

Již několik dní se v horských polohách vyskytuje sněžení. Zprvu sněžilo hlavně na Šumavě, včera se naopak trvalé sněžení vyskytlo na severních horách. Vůbec nejvydatnější sněžení za několik uplynulých týdnů se včera vyskytlo na severních návětřích Jizerských hor. Během včerejšího dne zde napadlo až 25 cm sněhu. Stanice ČHMÚ Rozmezí nedaleko vrcholu Jizera hlásí téměř 100 cm sněhu. Přitom na začátku týdne zde bylo kolem 70 cm sněhu. Hustě sněžilo také na návětří Krkonoš, Jeseníků, Beskyd a Krušných hor. V těchto oblastech napadlo většinou od 10 do 15 cm sněhu. Na závětrných stranách hor sněžilo o poznání méně. Nová sněhová pokrývka se tak značně liší dle místa.

Jizerka
Jizerka - rašeliniště dnes dopoledne - leží zde 70 cm sněhu, zdroj: hydronet.cz

Jizerka
Jizerka - rašeliniště v pondělí dopoledne - leželo zde kolem 50 cm zmrzlého sněhu, zdroj: hydronet.cz

Sněžení bude na horách pokračovat i v dalších dnech, ale tak vydatné již nebude. Každý den na horách přibude kolem 5 cm sněhu. Do sobotního rána za 3 dny tak ještě celkově připadne od 10 do 20 cm sněhu. Sněhová pokrývka se v příštích dnech lokálně objeví i v nižších polohách. O víkendu již sněžení ustane.

Srážky
Očekávané srážkové úhrny do sobotního rána podle modelu ICON EU - na horách půjde výhradně o sněžení a 1 mm srážek odpovídá 1 cm sněhu