Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Již od rána místy přeháňky nebo i bouřky

Hory zasype sníh, napadne přes čtvrt metru

Zima se své nadvlády v Česku ještě nevzdá. Přes naše území přejde střed tlakové níže Birk. Zítra nad ránem se bude nacházet v Moravskoslezském kraji. Tlak klesne až na 988 hPa. Díky tomu se očekávají i vydatné srážky. Ty budou ve vyšších polohách (od 600 m) po celou dobu sněhové. Nejvíce bude sněžit v horském pásu od Krkonoš až po Jeseníky, kde napadne do zítřejšího poledne přes 25 cm nového sněhu. Na ostatních horách napadne většinou od 10 do 15 cm sněhu.

Sněžení i v nižších polohách, na východě vydatné
V polohách pod 600 m se přechodně objeví déšť nebo déšť se sněhem. Na skupenství srážek bude mít vliv řada faktorů a nelze přesně určit, v jakých polohách bude sněžit nebo pršet (vždy bude záležet na konkrétním místě a teplotě). V noci na zítřek ovšem budou srážky od severozápadu přecházet ve sněhové ve všech polohách (bude se ochlazovat). Zítřejší ráno tak bude mnohde sněhobílé a bude se tvořit i náledí. Na východě území napadne 3 až 10 cm mokrého sněhu, ojediněle, hlavně ve vyšších polohách, kolem 15 cm sněhu. Na ostatním území napadne většinou od 0 do 5 cm sněhu. Před vydatným sněžením na východě Česka varuje i ČHMÚ.

Během zítřejšího dne budou trvalé srážky postupně přeházet v přeháňky, které budou pod 400 m smíšené nebo dešťové. Se zimním počasím musíme počítat i v dalších dnech.

Tip: Předpověď srážek v ČR

Počasí
Srážky od dnešních 18:00 do 00:00 - nejvíce srážek spadne v severovýchodní polovině území, za 6 hodin až přes 10 mm deště / 10 cm sněhu