Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Na jihu pozor na bouřky s přívalovými srážkami, letos poprvé mohou působit škody

Sněží se vrátilo, i v nižších polohách napadlo až 20 cm sněhu

Celý březen u nás v podstatě nesněžilo. Včera se ovšem sněžení opět na většinu území vrátilo. Celkové úhrny se výrazně liší dle místa. Nejvíce od včerejška sněží na severním návětří Jeseníků. Zde i v nižších polohách napadlo 20 cm sněhu. Například obec Holčovice na Bruntálsku v nadmořské výšce 473 m hlásí od 15 do 20 cm sněhu. Podobnou pokrývku hlásí řada dalších míst na Bruntálsku či Jesenicku.

Sníh
Holčovice na Bruntálsku dnes ráno - leží zde až 20 cm sněhu, zdroj: in-pocasi.cz

Sníh
Písečná v okrese Jeseník - v nadmořské výšce 410 m tu napadlo 18 cm sněhu, zdroj: in-pocasi.cz

Na horách zatím připadlo většinou kolem 10 cm sněhu. Sněhová pokrývka se vytvořila i jinde na našem území (hlásí ji zhruba čtvrtina stanic). Většinou se ale jedná o poprašek sněhu. Z krajských měst byl dnes dopoledne hlášen v Plzni a Ostravě. Odpoledne se očekává také v Českých Budějovicích.

Plzeň
Plzeň 2. dubna - rozkvetlý zlatý déšť obalil poprašek sněhu

Plzeň
Plzeň 2. dubna - ulice pokryl poprašek sněhu

Ještě vydatněji sněžilo v sousedním Německu. Würzburg v nadmořské výšce pouhých 272 m hlásí dokonce 17 cm sněhu. V jižní polovině země hlásí sněhovou pokrývku většina stanic. Napadlo často od 5 do 10 cm, ve vyšších polohách až 20 cm sněhu. Podobně husté sněžení se vyskytlo také na jihovýchodě Polska.

Německo
Sněhová pokrývka na stanicích v Německu 2. dubna ráno, zdroj: wetteronline.de

Sněžení u nás dnes bude pokračovat hlavně na jihozápadě Čech, kde může připadnout od 3 do 7 cm sněhu, na Šumavě kolem 10 cm. Podobné množství sněhu se očekává i na severním návětří Jeseníků. Zítra se již objeví jen ojedinělé sněhové přeháňky. Další sněžení se u nás vyskytne v příštím týdnu.