Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Dnes přeháňky hlavně na horách, zítra i jinde

Sníh napadl i v nižších polohách, hlavně na západě a částečně severovýchodě

Včera k nám zesílil příliv studeného vzduchu a díky tomu dále klesla nulová izoterma a hranice sněžení. V noci na dnešek a dnes ráno k tomu na západ a částečně severovýchod dorazily srážky, které byly sněhové i v nejnižších polohách. Na některých místech se tak vytvořila sněhová pokrývka. Z krajských měst ji hlásí například okraje Plzně. Pár centimetrů sněhu napadlo v Chebu či Toužimi. V Karlovarském kraji a na severu Plzeňského kraje sníh pokryl i hlavní silnice a pod tíhou láme stromy. Kolem Bezvěrova a dále na sever do Karlovarského kraje až k Aši napadlo lokálně i přes 10 cm sněhu, což je nejvyšší zaznamenaná sněhová pokrývka v tomto týdnu mimo hory nebo jejich podhůří. Takto to například vypadá v obci Krásno u Horní Slavkova (ve výšce 688 m n. m.).



Srážky
Srážkové úhrny od 02:00 do 08:00 - většina těchto srážek spadla ve formě sněhu, zdroj: hydro.chmi.cz

Sněhovou pokrývku jsme zachytili na severním okraji Plzně (ve výšce 390 m n. m.), kde se ještě na začátku dubna teploty pohybovaly kolem letních 28 °C. I zde už se ale v minulosti v poslední dubnové dekádě vyskytl sníh. V roce 1989 zde 28. dubna ležely 4 cm sněhu. Za posledních 40 let jde ale o jedinou zde zaznamenanou sněhovou pokrývku. Dnešní sněžení je tak vzácné.

Sníh
Sněhová pokrývka na severním okraji Plzně - napadl tu 1 cm sněhu

Sníh
Sníh pokryl již rozkvětlé stromy - Plzeň

Sníh
Sněhová pokrývka na severním okraji Plzně - napadl tu 1 cm sněhu

Sníh
Sníh pokryl již rozkvětlé stromy - Plzeň

Během dnešního dne může sněžit hlavně na západě a severovýchodě území, odpoledne především v Českém lese, na Šumavě, v Jeseníkách a Beskydech. V polohách pod 500 m přejdou postupně srážky do dešťových. K večeru srážky ustanou na Šumavě a v Českém lese, zítra během dne potom všude.