Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Po studeném ránu odpoledne citelně tepleji, další oteplení přinese víkend

Na jihu Čech napadne sníh, na Šumavě přes 20 cm

Zítra počasí u nás částečně ovlivní tlaková níže nad Balkánem. Na celém území tak bude zataženo. Srážky se ovšem přidají jen na jihu území. Zpočátku půjde o déšť, který ovšem bude přecházet ve sněžení. Zítra ráno bude sněžit hlavně v oblasti Šumavy, odpoledne a večer potom déšť přejde ve sněžení i na ostatních místech. Jen na jihu Moravy začne sněžit až v noci na úterý, kdy už ovšem začnou srážky ustávat. Sníh tak napadne především na úplném jihu Plzeňského kraje a v Jihočeském kraji. Nejvíce to bude na jihu Jihočeského kraje, kde do úterního rána napadne až 15 cm sněhu, na Šumavě i přes 20 cm. Z větších měst se nejvíce sněhu očekává v Českém Krumlově, kde napadne až 10 cm. V Českých Budějovicích to bude do 3 cm.

Tip: Numerický model - podrobná předpověď sněžení na Ventusky

Nejen sníh bude zítra a v úterý ráno komplikovat na jihu území dopravu. V pondělí večer a v noci na úterý se bude v jihovýchodní polovině území tvořit také místy náledí a zmrazky. Přes den sice bude pršet, ale v noci vlivem ochlazení budou mokré povrchy namrzat. V úterý ráno se totiž teploty budou pohybovat mezi -3 °C až 1 °C. V úterý během dne se v přílivu chladného vzduchu příliš neoteplí. Denní maxima se zastaví na -2 °C až 2 °C. Nejchladnější počasí nás čeká v noci z úterý na středu. Na většině území se vyjasní a teploty klesnou na -4 °C až -8 °C, na sněhové pokrývce ve vyšších polohách i pod -10 °C.

V příštím týdnu nás tak čeká ochlazení. Sníh ovšem napadne jen na jihu Čech. V oblasti Šumavy to bude i přes 20 cm. Bude se tak jednat o zatím nejvydatnější sněžení přicházející zimy.

Sníh
Množství nového sněhu v úterý ráno - na jihu Čech hlavně v okolí Šumavy napadne sníh, bude komplikovat provoz na silnicích