Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Poměrně teplo ale více oblačnosti, na severu a severovýchodě hlavně odpoledne přeháňky

Napadlo i přes 10 cm sněhu, v nížinách šlo o nejvydatnější listopadové sněžení od roku 2010

Včera východ našeho území zasáhlo i vydatnější sněžení. Na jihovýchodě Moravy značná část srážek spadla v dešti, naopak v západnějších oblastech šlo o mokrý a ještě více na západ i prachový sníh. Na Vysočině a východě Čech napadlo od 2 do 10 cm sněhu, na Moravě a ve Slezsku to bylo od 1 do 15 cm sněhu. Nejméně nasněžilo ve Zlínském kraji, kde sice spadlo nejvíce srážek (často přes 20 mm), ale většina srážek spadla v dešti.

Srážky
Srážkové úhrny za včerejší den (24 hodin), zdroj: hydro.chmi.cz

Nejvíce sněhu napadlo na východě Olomouckého kraje a ve středních částech Moravskoslezského, kde se sněhová pokrývka blíží i 15 cm. Sníh je mokrý, takže obalil stromy a vytvořil pravou zimní atmosféru. V nížinách jde o nejvydatnější listopadové sněžení od roku 2010, kdy na konci měsíce v nížinách na řadě míst napadlo i přes 10 cm sněhu. Před rokem 2010 se ovšem v listopadu sněžení v nížinách vyskytovalo častěji. V roce 1985 měly nížiny v listopadu na střední Moravě dokonce i 25 cm sněhu.

Sníh
Holčovice (480 m n. m.) na severu Moravy blízko hranic s Polskem - dnes ráno zde leželo kolem 15 cm sněhu, zdroj: Zdenda

Sníh
Alojzov (394 m n. m.) na Přerovsku včera odpoledne - celkově zde napadlo kolem 14 cm sněhu, zdroj: Filip Bezslezina

Sníh
Brno - Vinohrady (341 m n. m.) - také metropoli Moravy pokryl sníh, zdroj: Pavel Ty

Naopak na horách včerejší sněžení nijak vydatné nebylo. V Beskydech napadlo jen pár centimetrů sněhu (po většinu dne zde pršelo) a v Jeseníkách se výška nového sněhu pohybuje většinou do 10 cm. Paradoxně je tak aktuálně jedna z nejvyšších sněhových pokrývek u nás hlášena v nížinatých oblastech střední Moravy. Dlouho ovšem tato situace nevydrží. Během dne bude sníh v nižších polohách rychle odtávat. Ve vyšších polohách naopak při celodenních mrazech vydrží.

Dnes už se očekává jen ojediněle slabé nebo mírné sněžení. Plošně rozsáhlejší a vydatnější sněžení k nám opět dorazí zítra. Při něm napadne od 0 cm na severozápadě Čech až po 15 cm na východě Čech a západě Moravy.

Sníh
Očekávaná nová sněhová pokrývka za zítřejší den, zdroj: in-pocasi.cz