Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Hlavně odpoledne a večer často přeháňky, déšť a bouřky i s vydatnými srážkami

V příštím týdnu další sněžení, později zřejmě přechodné oteplení i s mrznoucím deštěm

Nový týden nabídne průměrné až podprůměrné teploty a hlavně nadprůměrné srážky. Čeká nás tak několik nepříznivých situací a opatrní budou muset být hlavně řidiči.

Hned v pondělí počasí u nás ovlivní okraj teplé fronty. Na obloze tak bude od rána převážně zataženo a místy bude sněžit, ale v polohách pod 400 m se přechodně objeví srážky smíšené nebo dešťové. Večer v souvislosti s příchodem další fronty začne od západu sněžit častěji a hustěji, v polohách pod 300 m, na jihozápadě i pod 400 m, ale půjde i o déšť se sněhem nebo déšť. Nejvyšší denní teploty vystoupí na -1 °C až 3 °C, na jihu Moravy až na 4 °C.

Mapa
Synoptická situace v pondělí nad ránem - počasí u nás začne ovlivňovat okraj teplé fronty, zdroj: metoffice.gov.uk

Úterní ráno bude na většině území sněhobílé a bude trvale sněžit. Jen v nížinách půjde místy (zejména na jihu) o déšť a sníh zde nebude ležet. Napadne většinou od 0 do 10 cm sněhu, na horách i 15 cm. Během dne bude sněžení pokračovat, v polohách pod 300 m půjde o srážky smíšené nebo dešťové (hlavně na jihu a jihovýchodě). K večeru začne od severu mimo hory částečné ubývat srážek. Nejvyšší denní teploty vystoupí na -2 °C až 2 °C, na jihu Moravy až na 3 °C.

Sníh
Množství nového sněhu za pondělí a úterý, zdroj: ventusky.com

Ve středu teploty opět lehce klesnou. Očekává se oblačno až zataženo, hlavně na východě a jihu přechodně i polojasno. Místy, zejména na horách, se vyskytnou sněhové přeháňky. Nejvyšší denní teploty vystoupí na -3 °C až 1 °C.

Teploty
Odchylka teplot od průměru za posledních 40 let ve středu odpoledne - teploty v celé střední Evropě budou podprůměrné, zdroj: ventusky.com

Ve čtvrtek se začne počasí opět komplikovat. Odpoledne k nám od západu dorazí teplá fronta se sněžením, které ale začne přecházet do deště. Teplý vzduch se k nám dostane hlavně ve výšce a tak při zemi stále může mrznout a pršet. Půjde tak o mrznoucí déšť s tvorbou ledovky. Ta se bude tvořit i v noci na pátek a až v pátek zřejmě roztaje. V pátek se potom čeká déšť i na horách a teploty kolem 3 °C. O víkendu se zřejmě opět ochladí a vrátí se sněhové přeháňky. Situace od čtvrtka je ale nejistá a bude se ještě upřesňovat, včetně případných výstrah na ledovku.