Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Od jihovýchodu postupně srážky, někde i zabouří

Ve vyšších polohách napadne sníh, tvořit se budou i závěje

Dnes k nám po včerejším přechodu teplé fronty proudí teplý vzduch. Déšť se přechodně objevil i na horách. Teploty již ráno ojediněle vystoupily až na 10 °C. Noc na dnešek byla teplotně výrazně nadprůměrná, což způsobila kombinace přílivu teplého vzduchu a velké oblačnosti s čerstvým větrem, a to neumožňuje radiační ochlazování během noci. Takové počasí ovšem dlouho nevydrží. Již nyní přes Německo přechází studená fronta, která odpoledne a večer dorazí i k nám. Přinese déšť (v polohách od 600 m později i sněžení) a nárazy větru kolem 60 km/h. Její přechod bude ovšem rychlý. V noci srážky ustanou a rychle se protrhá i oblačnost.

Zítra ráno se teploty budou pohybovat mezi -1 °C až 3 °C. Ojediněle se může vyskytovat náledí. Během zítřejšího dne vystoupí teploty na 2 °C až 6 °C. Na obloze bude hodně oblačnosti a místy se vyskytne déšť nebo přeháňky, v polohách od přibližně 500 m budou srážky sněhové. Nejčetnější budou srážky na horách, kde se očekává i trvalé sněžení. K tomu bude vát silný západní až severozápadní vítr s nárazy od 60 do 80 km/h, na horách i přes 100 km/h. Ve vyšších polohách se tak budou tvořit sněhové jazyky nebo i závěje.

Podobné počasí nás čeká také ve středu. Jen vítr zeslábne na čerstvý s nárazy většinou do 50 km/h. Ve čtvrtek již srážky ustanou. Množství nového sněhu se bude značně lišit. Sněhová pokrývka se bude tvořit v polohách přibližně nad 600 m (na severovýchodě již od 500 m). Nejvíce sněhu napadne na horách na severu Čech, kde to bude od 10 do 30 cm (nejvíce zřejmě v Krušných horách). Na Šumavě a ve vyšších polohách na Vysočině napadne od 5 do 15 cm sněhu. Na horách na Moravě a ve Slezsku napadne sněhu nejméně, většinou do 5 cm.

V dalších dnech v tomto týdnu se již sněžení neočekává. Postupně se vrátí inverzní charakter počasí. Další ochlazení se očekává až v novém roce na začátku ledna.

Tip: Numerický model - podrobná předpověď počasí na další dny

Sníh
Hory zejména na severu Čech se dočkají nového sněhu, zdroj: Flickr