Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Převážně zataženo s deštěm a citelně chladněji

Na severu Čech sněžilo i mimo horské polohy

Dnes přes naše území přechází výrazná studená fronta. Zatímco na východě teploty vystoupily až na 22 °C, na západě Čech zůstaly jen kolem 5 °C. V oblastech s vydatnějšími srážkami a na horách klesly teploty i níže, což již znamenalo, že začal padat sníh. Kromě horských poloh v Čechách bylo odpoledne sněžení hlášeno i v nižších polohách na severu Čech. Sníh padal například v Ústí nad Labem, Liberci, Stráži nad Nisou či Varnsdorfu. Teplota v okrajových částech Ústí nad Labem klesla po poledni na 3 °C. Nejhustší sněžení z nižších poloh bylo hlášeno z města Varnsdorf na jihovýchodě Šluknovského výběžku, kde se dokonce vytvořila souvislá sněhová pokrývka o výšce 3 cm. Přitom město leží jen v nadmořské výšce 344 m n. m. Ještě včera se zde teplota vyšplhala na 23 °C, což jsou téměř letní hodnoty. Dnes odpoledne zde teplota poklesla na 1,5 °C. Ochladilo se tak o více než 20 °C. Ještě výraznější ochlazení bylo zaznamenáno v Děčíně. Zde teplota včera vystoupila na 25,3 °C, zato dnes odpoledne zde bylo naměřeno pouhých 1,6 °C. Za 24 hodin tak teplota poklesla o téměř 24 °C, a to v souvislosti s výměnou vzduchové hmoty. V kontrastu se včerejším počasím bylo dnešní sněžení výjimečné. Sever a severozápad našeho území měl dnes odpoledne teploty srovnatelné se severem Skandinávie.

Tip: Aktuální teploty - teplotní mapa České republiky

Ještě vydatnější sněžení v nižších polohách bylo hlášeno v sousedním německém Sasku. Na německé straně Krušných hor dokonce vydatné sněžení zkomplikovalo dopravu. V horách napadlo několik centimetrů sněhu a kamiony ucpaly silnice. V souvislosti s hustým sněžením se stalo několik dopravních nehod.

Počasí
Varnsdorf (344 m n. m.) na severu Čech dnes odpoledne - vytvořila se dokonce souvislá sněhová pokrývka, autor: Standa Chalupný

Počasí
Teploty na našem území dnes ve 14:00 - rozdíl mezi teplotami na severu a jihovýchodě činil 20 °C, zdroj: Teplotní mapa