Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Na jihu pozor na bouřky s přívalovými srážkami, letos poprvé mohou působit škody

Hory v úvodu týdne zasype příval sněhu, ve vyšších polohách se budou tvořit četné sněhové jazyky i závěje

V příštím týdnu začíná únor. Jeho první dny budou srážkově bohaté, ale teplotně nadprůměrné a větrné. To znamená, že sníh napadne hlavně na horách, kde přibude nejvíce sněhu za zimu. V nižších polohách se sice také pokrývka přechodně vytvořit může, ale při teplotách nad nulou bude tát. Proudění v příštím týdnu nebude dostatečně chladné na to, aby přineslo pravou zimu i do nížin. Ostatně v Evropě se ani v novém týdnu žádná výrazně chladná vzduchová hmota nacházet nebude. I tak počasí přinese v novém týdnu celou řadu nebezpečných situací.

V pondělí ráno sněžit ještě nebude. Teploty budou kolem bodu mrazu. Během dne k nám ovšem od západu dorazí okluzní fronta se sněžením. V polohách pod 400 m se postupně objeví i srážky smíšené nebo dešťové. Hustě bude sněžit hlavně na Šumavě a v Krušných horách, kde do půlnoci napadne od 5 do 15 cm sněhu. Kolem 5 cm sněhu napadne také na Vysočině a ostatních horách v Česku.

Mapa
Synoptická situace v pondělí - počasí u nás ovlivní okluzní fronta. Další frontální systémy budou rychle následovat., zdroj: metoffice.gov.uk

V úterý se očekávají místy sněhové přeháňky nebo občasné sněžení. Denní maxima vystoupí na 0 °C až 4 °C. K večeru od severozápadu dorazí i trvalejší sněžení, které bude ale v polohách pod 500 m přecházet do deště. Na horách bude večer sněžit i vydatně. Vát bude čerstvý až silný vítr s nárazy 50 až 70 km/h, na horách až 90 km/h. Od vyšších poloh se budou tvořit sněhové jazyky, na horách i závěje a hlavně večer budou cesty při hustém sněžení na horách zcela nesjízdné.

Vítr
Nárazy větru ve středu kolem poledne - v Česku bude opět vát silný vítr, v kombinaci se sněžením bude ve vyšších polohách tvořit sněhové jazyky i závěje

Se silným větrem s nárazy 60 až 80 km/h, na horách až 90 km/h, musíme počítat během noci na středu i ve středu. Na většině území se vyskytnou přeháňky nebo občasné sněžení, v polohách pod 500 m půjde o déšť nebo déšť se sněhem. Denní maxima vystoupí na 2 °C až 6 °C. Ve středu večer začnou srážky ustávat. Od pondělního rána do středečního večera celkově napadne v polohách od 500 m od 5 do 15 cm sněhu, na horách to bude od 20 do 50 cm sněhu (nejvíce v Krkonoších a na Šumavě)! Půjde o nejvyšší přírůstek sněhu na horách v letošní zimě.

Srážky
Celkové srážkové úhrny do středečního večera (za 72 hodin) - na horách spadne i přes 30 mm srážek (což odpovídá přes 30 cm sněhu)

Ve čtvrtek počasí ovlivní teplá fronta, která přinese vyšší teploty a i ve vyšších polohách se přechodně objeví déšť. V pátek denní maxima zřejmě zamíří dokonce na 4 °C až 8 °C. Kolem 5 °C budou i o víkendu, kdy se alespoň do hor vrátí sněžení. Před námi je tak hodně rozkolísané počasí.