Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Po chladném ránu většinou slunečno, v noci na zítřek hlavně na východě zase mráz

V Beskydech napadlo až 40 cm sněhu a stále sněží. Proč jsou vydatné srážky právě zde?

Během pondělního večera začala oblast severní Moravy ovlivňovat zvlněná studená fronta. Za touto frontou sem pronikl chladný a vlhký vzduch ze severních směrů. Vzduch byl chladný, a tedy v noci z pondělí na úterý začalo téměř ve všech polohách na severní Moravě sněžit. V úterý přes den srážky na chvíli ustaly, ale během odpoledne a večera začaly opět přibývat a na většině území začalo sněžit, v nižších polohách se jednalo o déšť nebo déšť se sněhem.

Nejvíce sněhu napadlo v Beskydech, kde od pondělního večera připadlo často 30 až 40 cm nového sněhu. Například na Lysé hoře aktuálně leží necelých 90 cm sněhu a do pátku sníh ještě přibude. Přitom ještě v pondělí zde bylo jen 50 cm sněhu. Sněžení způsobilo potíže zejména na silnicích, které protínají Beskydy. Sníh je také mokrý a těžký a může způsobit pády stromů a s tím spojené další komplikace.

Beskydy sníh
Obr. 1: Větší množství nového sněhu v oblasti Beskyd v obci Prostřední Bečva (470 m n. m.) je nutno odklidit ze silnic a chodníků, zdroj: Marek Slavík

Na obrázku 2 jsou znázorněny srážkové úhrny za 24 hod (od úterních do středečních 12:00 hod). Jsou zde patrné vyšší úhrny v oblasti Moravskoslezských Beskyd oproti zbytku území. Čím je toto dáno? Jedná se o tzv. návětrný efekt, který se v Beskydech výrazně projevuje, pokud v nižších hladinách vane vítr od severu. Pokud totiž vane vítr od severu, narazí na horský masiv a je nucen stoupat. Při výstupu se vzduch ochladí (ve výšce k nám proudí velmi studený vzduch) a dojde tak ke kondenzaci a vzniku oblaků. Nad kopci tak vzniká oblak, ze kterého vypadávají srážky v důsledku orograficky ovlivněného proudění.

Srážky
Obr. 2: Sumace srážek za 24 hod od úterních 12.00 do středečních 12.00, zdroj: hydro.chmi.cz

Častěji se ale vyskytuje případ, kdy se orografický oblak vyskytuje společně s frontální oblačností. To znamená, že v oblasti horského masivu se vyskytují srážky jednak z frontální oblačnosti, ale také z orograficky vzniklého oblaku. V tomto případě mluvíme o orografickém zesílení frontální srážky v důsledku vynucených vzestupných pohybů. Dnes, ve středu, však území severní Moravy frontální oblačnost přechodně opustila a vyskytují se zde na většině území přeháňky. Tyto přeháňky jsou opět četnější v Beskydech a zodpovídají za to opět vynucené vzestupné pohyby díky horskému masivu.

Beskydy sníh
Obr. 3: Aktuální sněhová pokrývka v oblasti Beskyd v obci Ostravice (415 m n. m.), leží zde přes 20 cm sněhu, zdroj: Marek Slavík

Také nás může napadnout otázka, proč jsou nejčetnější srážky na severní Moravě a nevyskytují se na zbytku území Česka. Může za to již zmiňovaná zvlněná studená fronta, jejíž postup se východně od našeho území zastavil a svou oblačností tedy ovlivňuje především východ republiky. Pokud by se tak nestalo, návětrný efekt by se v určité míře projevil i u ostatních pohoří na našem území.

Třinec
Obr. 4: Sněhová pokrývka se ve středu ráno vyskytovala také v Třinci, zdroj: David Gorný

Silnější sněžení v Beskydech se očekává také během dnešního a zítřejšího dne, napadnout může dalších 30 cm sněhu (především v polohách nad 500 m n. m.) a místy i více. Také v pátek a o víkendu lze počítat se srážkami od středních poloh se sněhovými, ale ty budou už občasného charakteru a bude se také pozvolna oteplovat.


Očekávané srážky za čtvrtek a pátek - nejvíce srážek se očekává na návětří Krkonoš, Jeseníků a Beskyd, kde může připadnout dalších 30 cm sněhu, zdroj: ventusky.com