Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Dnes ještě slunečno, teplo a hlavně v Čechách větrno

Zpočátku týdne hlavně na horách sněžení, v polovině týdne teplá fronta s ledovkou

Zatímco týden týden byl teplotně i výrazně podprůměrný, ten nastávající přinese celkově spíše průměrné teploty. Naopak ale přibude srážek a čeká nás také přechodný vpád teplého vzduchu, hlavně na jih území.

Pondělí bude stále ve znamení chladného, větrného a podmračeného počasí. Vítr bude čerstvý s nárazy kolem 50 až 60 km/h. Denní maxima vystoupí na -2 °C až 2 °C, ale pocitovou teplotu bude snižovat vítr. Během dne se objeví sněžení hlavně na horách. Večer ale srážek přibude a sněžení se místy vyskytne i mimo hory, kde ale nebude vydatné. Naopak v oblasti Krkonoš se čeká vydatnější sněžení. Do úterního rána za 24 hodin napadne od 0 do 3 cm, na horách 5 až 10 cm, v Krkonoších a částečně Jizerských horách až 30 cm sněhu. Na horách se kvůli větru budou tvořit sněhové jazyky i závěje. Úterý přinese proměnlivou oblačnost, které bude během dne ubývat. Sněžení se objeví hlavně zpočátku dne na horách. Odpoledne ale většinou již ustane. Nejvyšší denní teploty opět vystoupí na -2 °C až 2 °C.

Mapa
Množství srážek do úterního rána (za předchozích 48 hodin) - sněžit bude hlavně na horách, v Krkonoších i vydatně, zdroj: ventusky.com

Ve středu se začne počasí výrazně komplikovat. Ovlivní nás totiž teplá fronta. Během dne tak od jihozápadu převládne zataženo a odpoledne se na většině území Čech přidá sněžení, které ale bude přecházet hlavně v jižní polovině území do mrznoucího deště s tvorbou ledovky. Na Moravu a do Slezska srážky dorazí až večer a také budou místy mrznoucí s tvorbou ledovky. Na severu Čech by se naopak po celý den mohlo udržet sněžení. Kde ale přesně bude ležet hranice mezi teplým a chladným vzduchem je aktuálně těžké předpovědět a i malé změny mohou výrazně ovlivnit skupenství srážek.

Mapa
Synoptická situace ve středu v poledne - počasí u nás ovlivní teplá fronta. Zatím je ale nejisté, jak moc k severu se dostane, zdroj: metoffice.gov.uk

Mapa
Očekávané srážky ve středu odpoledne - vykřičníky označují oblasti s výskytem mrznoucího deště a ledovky, zdroj: ventusky.com

V noci na čtvrtek k nám bude zřejmě zesilovat příliv teplého vzduchu. Ve čtvrtek ráno a dopoledne se teploty u nás mohou pohybovat od 8 °C na jihu po -1 °C na severu. Během dne nás potom ovlivní studená fronta, která navrátí studený vzduch zpět na naše území. Déšť opět přejde do sněžení a tvořit se bude kvůli poklesu teplot naopak náledí. Na většině území také napadne sníh (od 2 do 8 cm).

V pátek už srážky ustanou a maximální teploty se ustálí kolem bodu mrazu. Během dne se ukáže i modrá obloha. Teploty kolem -1 °C a ráno kolem -6 °C se čekají o víkendu. Na obloze bude spíše méně oblačnosti. Sněžení už se ale nečeká.