Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Po studeném ránu odpoledne citelně tepleji, další oteplení přinese víkend

Ve Španělsku u Madridu napadlo až 36 cm sněhu, nejvíce za zimu

Neobvykle chladné počasí večera zasáhlo Španělsko. Příliv studeného vzduchu v kombinaci se srážkami přinesl o 10 °C až 15 °C nižší teploty, než je ve Španělsku v polovině dubna běžné. Teploty se tak ve vnitrozemí pohybovaly do 10 °C a na horách byly jen kolem bodu mrazu.

Teploty
Odchylka (od dlouhodobého průměru za posledních 40 let) teploty 20. dubna v poledne ve Španělsku, zdroj: ventusky.com

V polohách nad 700 m hlavně v okolí Madridu i sněžilo. Vůbec nejvíce nového sněhu napadlo v horách severně od Madridu. V lokalitě Navacerrada v nadmořské výšce 1900 m tu připadlo až 36 cm sněhu. Za celou skončenou zimu tu tolik sněhu nebylo. Podle místních šlo o nejvydatnější dubnové sněžení za nejméně 20 let.

Sníh
Záznam sněhové pokrývky na stanici Navacerrada od října do května - modrými sloupcy jsou znázorněny hodnoty v této zimě. Poslední sloupec je z 20. dubna 2022 a ukazuje 36 cm sněhu. Čarami jsou potom znázorněny dlouholeté extrémy a průměry, zdroj: twitter.com

Sněžení v okolí Madridu komplikovalo i provoz na silnicích. Několik silnic přes horské průsmyky muselo být uzavřeno.

Sníh
Zasněžené silnice kolem Madridu 20. dubna, zdroj: nevasport.com

Teploty ve Španělsku aktuálně patří k těm nejnižším v rámci Evropy. V příštích dnech se ale bude postupně oteplovat a na přelomu týdne se teploty vrátí na normální hodnoty mezi 15 °C až 20 °C.