Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Slunečno a hlavně v Čechách letní den, místy ale větrno a zvýšené nebezpečí požárů

Mohlo by sněžit na konci září v nížinách?

Do Česka v tomto týdnu proudí chladný vzduch ze severovýchodu. Jeho příliv bude vrcholit ve středu, kdy bude v průměru ještě o 3 °C chladněji než dnes. Noční a ranní teploty budou klesat i pod bod mrazu. Dny budou však slunečné a díky tomu se teploty ve středu vyšplhají na 9 °C až 13 °C. V hladině 850 hPa (ve výšce cca 1500 m) se budou pohybovat jen kolem 0 °C, na severovýchodě kolem -2 °C. Takové hodnoty již umožňují sněžení, které by se při vydatnějších srážkách dostalo i mimo horské polohy. Chladný vzduch k nám ale proudí kolem tlakové výše z Ruska, kde nezíská dostatečné množství vlhkosti jako nad oceány, a proto výraznější srážky nehrozí. Současná synoptická situace tak sněžení v nižších polohách i přes dostatečně nízké teploty neumožňuje.

V roce 1995 padal sníh v Ostravě
Sněžení na konci září mimo horské polohy není nereálné. Lidé na severní Moravě a ve Slezsku se o tom přesvědčili v roce 1995, kdy se dne 30. září objevily sněhové vločky i v Ostravě nebo Valašském Meziříčí. Maximální teploty tehdy v Ostravě vystoupily na 11,2 °C a minimální klesly ke 2 °C, vál čerstvý vítr s nárazy kolem 50 km/h a spadlo 7,1 mm srážek (část ve formě sněhu). Sněžení přišlo ve večerních hodinách při sněhových přeháňkách. Ve středních polohách dokonce napadlo pár centimetrů sněhu. Příčinou přílivu chladného vzduchu ze severu byla tlaková níže nad Skandinávií. Dnes k nám proudí chladný vzduch ze severovýchodu kolem tlakové výše nad Skandinávií.

Mohou být i tropy
Počasí na konci září ovšem dokáže být opravdu rozmanité. Dne 27. září roku 1947 se hned na dvou stanicích ČHMÚ (Rožmitál pod Třemšínem a Hradec Králové) teplota vyšplhala až na tropické hodnoty 30 °C.

Počasí
Synoptická situace dne 30. září 1995 - tlaková níže nad Skandinávií k nám posílala chladný vzduch ze severu, zdroj: Wetterzentrale.de