Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Dnes přeháňky hlavně na horách, zítra i jinde

Na Příbramsku napadlo kolem 20 cm mokrého sněhu

Počasí u nás včera ovlivnila tlaková níže ve Středomoří, která od jihu přinesla déšť. Ten začal odpoledne přecházet ve sněžení. Večer již na většině území Čech sněžilo. Husté sněžení bylo hlášeno v páse od Šumavy přes Brdy až po Prahu. V tomto páse napadlo většinou od 15 do 20 cm mokrého sněhu. Kolem 20 cm sněhu hlásí Příbram, na jihu Prahy napadlo kolem 15 cm sněhu. Právě na jihozápadě Středočeského kraje je situace nejhorší. Sníh je zde mokrý a způsobuje pády stromů. Kvůli tomu ČEZ v okresech Benešov, Příbram, Praha-východ a Praha-západ vyhlásil kalamitní situaci. Tisíce domácností jsou v těchto oblastech bez proudu. Vydatné sněžení se vyskytlo ještě i ve Šluknovském výběžku, kde ve Varnsdorfu leží 18 cm nového sněhu. Sníh zde ovšem nebyl mokrý a nezpůsobuje tak závažné komplikace jako na Příbramsku. Na zbytku území Čech napadlo většinou od poprašku do 10 cm sněhu. Sněžení se včera vyskytlo ještě i na severu Moravy v oblasti Jeseníků, kde napadlo od 5 do 10 cm sněhu. Na zbytku území Moravy pršelo.

Dnes už bude v Čechách sněžit jen mírně a místy. Husté sněžení se naopak očekává na severovýchodě Moravy a ve Slezsku. V Olomouckém, Zlínském a především Moravskoslezském kraji napadne dnes 2 až 10 cm nového sněhu, v okolí Beskyd i přes 10 cm. V nížinách bude při teplotách nad nulou sníh tát. Sněžení začne slábnout večer a v průběhu noci na zítřek ustane.

Příbram
Sněhem zasypaná Příbram v noci na dnešek - na řadě míst jsou zde popadané stromy, které nevydržely nápor mokrého sněhu, zaslal: RichardReynolds

Příbram
Sněhem zasypaná Příbram v noci na dnešek - ještě včera ráno zde nebyl ani poprašek sněhu, zaslal: RichardReynolds

Příbram
Sněhem zasypaná Příbram v noci na dnešek - mokrý sníh obalil stromy, zaslal: RichardReynolds