Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Dnes ještě slunečno, teplo a hlavně v Čechách větrno

Na většině území leží sníh, na hřebenech nejvyšších hor je i metr a půl sněhu

Před námi je slunečný víkend, který bude lidi lákat na hory. Ve výhledu na příští týden je navíc obleva, která zasáhne i hory. Lyžařské podmínky se tak v příštím týdnu výrazně zhorší. Nyní přitom leží sníh na většině území. Bez sněhu je především jih Moravy. Jinde mimo hory leží od poprašku po 10 cm sněhu. Z velkých měst má nejvíce sněhu Ústí nad Labem, Karlovy Vary a Liberec, kde je kolem 10 cm. Na severu a severozápadě Čech totiž v uplynulých dnech sněžilo a nejméně se zde projevilo přechodné oteplení.

Sníh
Vývoj sněhové pokrývky na Labské boudě v Krkonoších - leží zde 156 cm sněhu, zdroj: hydro.chmi.cz

Z horských poloh největší rozdíly panují v rámci Šumavy. Ta měla v uplynulých týdnech velké množství srážek, ale zároveň se tu i nejvíce projevovaly oblevy. Na hřebenech tak leží až 150 cm sněhu, ale s klesající nadmořskou výškou sníh rychle klesá. V okolí Moravy nebo Kvildy (jen o 300-400 m níže než jsou hřebeny) leží jen kolem 20 cm sněhu. Běžecké stopy jsou zde tak týden neupravené a často vydřené. Čerstvý sníh tu nečekejte.

Sníh
Horská Kvilda na Šumavě dnes dopoledne - na loukách se ukazují i traviny, sněhu je zde málo, zdroj: horskakvilda.eu

Lepší podmínky panují na našich severních horách. V Krušných horách připadlo 5 až 10 cm nového sněhu a běžecké stopy jsou čerstvě upravené. Na Klínovci leží až 70 cm sněhu. Tradičně nejlepší podmínky mají Krkonoše. Na hřebenech je až 150 cm sněhu. Dostatek sněhu ale hlásí i údolí. V Peci pod Sněžkou je 62 cm. Lyžařské stopy jsou upravené také v sousedních Jizerských horách.

Sníh
Úprava stopy v Krušných horách v noci na dnešek - stopy od Bublavy po Boží Dar jsou zde upravené. Upravena je tak páteřní magistrála téměř v celé své délce. Díky mrazům v předchozích dnech bylo poprvé v této sezoně možné upravit i část magistrály vedoucí NPR Božídarské rašeliniště, zdroj: facebook.com

Jeseníky už mají na hřebenech méně sněhu než Krkonoše a Šumava. V nejvyšších polohách tu leží 110 cm (Králický Sněžník). Ještě méně sněhu mají na hřebenech Beskydy, kde na Lysé hoře leží kolem 70 cm.

Kromě Šumavy je na horách v polohách nad 1000 metrů většinou normální množství sněhu pro polovinu ledna. V nižších horských polohách je ho buď průměrné nebo podprůměrné množství dle lokality. Díky dlouhotrvajícím mrazům je ale na všech sjezdovkách s umělým zasněžováním sněhu dostatek.