Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Poměrně slunečno, hlavně na jihozápadě ojediněle přeháňky

Na velké části území napadl sníh, většinou do 5 cm

Včera se u nás od severovýchodu začalo citelně ochlazovat a déšť přešel ve sněžení. Již včera dopoledne sněžilo na severu Moravy a ve Slezsku, kde napadlo od poprašku po 5 cm sněhu. Následně sněžení zasáhlo také Čechy. Tam také nejčastěji napadlo od poprašku po 5 cm sněhu. Nejvíce sněžilo na jihu Vysočiny a jihu Čech, kde Jindřichův Hradec hlásí až 12 cm, České Budějovice 7 cm sněhu a Temelín 6 cm sněhu. Až 5 cm sněhu napadlo také na západním okraji Prahy (naopak na východním leží jen poprašek). Z profesionálních stanic vůbec nejvíce sněhu napadlo na Šumavě na Churáňově a to 8 cm. Ze všech stanic potom nejvíce sněžilo také na Šumavě a to na vrcholu Blatný vrch, kde leží 19 cm sněhu. Na nedalekém vrcholu Plechý leží 17 cm. Na některých místech ovšem sníh vůbec nenapadl, hlavně na jihovýchodní a střední Moravě a v Polabí.

Sníh
Zasněžená Plzeň - napadly zde 3 cm sněhu. Mokrý sníh obalil stromy, na kterých jsou ještě lístečky

Sníh
Blatná na jihu Čech - napadlo zde 5 cm sněhu, zdroj: Lukáš Drnek

Spolu se sněžením dorazily i nízké teploty. Dnes se na řadě míst vyskytne ledový den. Na hřebenech severních a severovýchodních hor teploty v noci na dnešek klesly i pod -10 °C. Na Sněžce dnes ráno bylo až -14,5 °C. Tak nízké teploty nejsou přitom v listopadu na horách v posledních letech příliš časté. Za posledních 10 let bylo na horách podobně chladno v listopadu jen v roce 2018.

Teplota
Průběh teploty na Sněžce - ráno tu teplota klesla až pod -14 °C, zdroj: in-pocasi.cz

Sněžka
Pohled na Sněžku z Luční boudy - leží tu 8 cm sněhu a dnes ráno vysvitlo slunce, zdroj: chmi.cz

Dnes bude občasné sněžení pokračovat hlavně na jihu a jihozápadě Čech, kde ještě může připadnout během dne 5 cm sněhu. V příštích dnech ovšem vlivem oteplení bude sníh opět tát. Ve druhé polovině příštího týdne roztaje i na horách.