Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Přechodně více oblačnosti, ale srážky nepřinese

Napadlo až 50 cm sněhu, nejvíce v oblasti Krušných hor a Vysočiny

V pátek večer u nás začalo vydatně sněžit. V sobotu nad ránem přechodně sněžení ustalo, ale dopoledne opět začalo vydatně sněžit. Na jihozápadě už ale šlo většinou o déšť. Za 30 hodin od pátečního večera do sobotní noci u nás nejvíce sněhu spadlo v oblasti Krušných hor a Vysočiny (hlavně na severu). Zde se vydatné sněžení vyskytlo i ve středních polohách. Řadu obcí zde doslova zavalil příval sněhu. Napadlo ho často od 30 do 50 cm. Sníh byl navíc mokrý a tak způsoboval četné pády stromů. Hasiči hlásili stovky výjezdů k popadaným stromům.

Sníh
Sněhoměrná stanice v Klínech v Krušných horách (807 m n. m.) - bílá čára označuje množství sněhu - napadlo ho zde až 50 cm, zdroj: chmi.cz

Sníh
Sněhem zasypané Velké Meziříčí (452 m n. m.) na Vysočině v noci na dnešek, leželo zde 35 cm, zaslal Sal1, zdroj: in-pocasi.cz

V nižších polohách sníh často odtával, ale i přesto ho napadlo například v centru Brna kolem 5 cm. Na okrajích Brna ovšem leželo až 20 cm a severně od Brna v Drahanské vrchovině v obci Protivanov (675 m n. m.) dokonce napadlo až 40 cm sněhu. Množství sněhu tak silně záviselo i na nadmořské výšce a celkovému množství srážek.

Srážky
Mnosžví srážek za sobotu (od půlnoci do půlnoci) - část srážek ještě spadla v sobotu večer, zdroj: hydro.chmi.cz

Sníh ale od západu včera večer začal rychle tát. Srážky totiž přešly do dešťových. Zatím nejvíce sněhu odtálo v oblasti Krušných hor a to až 20 cm (čerstvý sníh také kvůli oteplení rychle slehává a díky tomu mizí jeho výška ještě rychleji). Jinde je to většinou zatím kolem 10 cm. Rychlé tání sněhu vlivem oteplování bude pokračovat.