Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Dnes přeháňky hlavně na horách, zítra i jinde

Sněhu u nás leží více než před rokem

Zima v Česku pomalu končí. Opět byla teplotně nadprůměrná a sněhu také příliš nepřinesla. V současné době leží sníh jen ve vyšších polohách. V uplynulých dnech sníh tál hlavně mimo horské polohy. V nižších polohách se totiž teploty šplhaly vysoko nad bod mrazu. Nejvyšší sněhovou pokrývku hlásí hřebeny Krkonoš, Jeseníků a Beskyd, kde leží kolem 90 cm sněhu. Vůbec nejvýší sněhová pokrývka byla podle ČHMÚ naměřena na začátku týdne na Lysé hoře v Krkonoších, kde leželo 125 cm sněhu. Podobné množství sněhu hlásí také Labské bouda. Na Šumavě nejvíce sněhu hlásí Plechý, kde podle ČHMÚ leží 80 cm sněhu. V Krušných horách je v okolí Klínovce kolem 70 cm sněhu.

Odhad celkového množství sněhových zásob na území České republiky činí podle měření ČHMÚ z 23. únoru 2015 cca 0,78 miliardy m3, což představuje v průměru cca 9,9 mm (9,9 litry na jeden metr čtvereční). Nejvíce sněhu leží v Moravskoslezském a Libereckém kraji. Zajímavé je především srovnání s minulým rokem. Tehdy celkové množství sněhových zásob činilo v tomto období cca 0,08 miliardy m3, což je desetkrát méně než letos. Je tedy zcela zřejmé, že letošní zima není tak sněhově chudá jako ta loňská. I tak je ovšem množství sněhu na našem území na konec února podprůměrné. V roce 2013 celkové množství sněhových zásob činilo v tomto období cca 3,3 miliardy m3. Tehdy sníh ležel na většině území. I v Praze bylo až 20 cm sněhu.

Příští týden nový sníh
V příštím týdnu k nám pronikne zřejmě chladnější vzduch a očekává se i sněžení. Sníh tak v Česku ještě přibude. Sněhová pokrývka se přechodně může utvořit i v nižších polohách.

Sníh
Mapa rozložení vodní hodnoty sněhu (SVH) v ČR ke dni 23.02.2015, zdroj: ČHMÚ