Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Slunečno a po chladném ránu odpoledne až 20 °C

Česko zasypal sníh

Česko se dnes probudilo do zimního rána. Během noci na většině území připadlo několik dalších centimetrů nového sněhu (nejvíce na jihu Čech). Souvislá sněhová pokrývka se vytvořila na většině území. Nejméně sněhu je na Moravě. V Břeclavi je stále zelená tráva. V nižších a středních polohách napadlo dle ČHMÚ nejvíce sněhu ve městech Praha-Libuš (8 cm), Ústí nad Labem (8 cm), Karlovy Vary (8 cm), Cheb (8 cm), Kadaň-Tušimice (7 cm), Košetice (6 cm), Plzeň (6 cm) a České Budějovice (5 cm). Dle našich pozorovatelů ovšem ve středních Čechách i v nižších polohách napadlo až přes 10 cm sněhu. Hřebeč hlásí až 12 cm sněhu (viz foto níže). Podobné množství sněhu má i obec Radešín.

V Krušných horách přes čtvrt metru sněhu
Nejvíce sněhu v Česku ale i Německu hlásí Krušné hory. Fichtelberg (nejvyšší hora Krušných hor nedaleko českých hranic) hlásil ráno 36 cm sněhu. Podobné množství sněhu je i na českém Klínovci. Je zde tak více sněhu než na nejvyšší německé hoře Zugspitze v Alpách, kde leží 30 cm. Cínovec ráno hlásil 19 cm sněhu. Na ostatních horách se pohybuje sněhová pokrývka kolem 15 cm.

Říjnové sněžení v roce 2009
Takto vydatné a brzké sněžení je nezvyklé. V roce 2009 se ještě vydatnější sněžení vyskytlo na Moravě a ve Slezsku, které překonávalo stoleté rekordy. V Čechách v nižších polohách se sněhová pokrývka ovšem většinou nevytvořila.

Sníh
Sněhová pokrývka dnes ráno Zdroj dat: ČHMÚ

Hřebeč
V obci Hřebeč (351 m n. m., nedaleko Kladna) bylo dnes ráno přes 10 cm sněhu. Zaslal t.faigl

Radešín
V obci Radešín (250 m n. m., nedaleko Roudnice nad Labem) napadlo 11 cm sněhu a na silnicích se večer vytvářely sněhové jazyky. Zaslal Milan