Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Deštivo, nejméně bude pršet na severu a severovýchodě

Na téměř celém území napadl sníh, další sněžení nás čeká a může být i vydatné

V pondělí u nás začalo sněžit, ale v nižších polohách šlo často o sníh s deštěm nebo déšť. Během včerejšího odpoledne ale srážky všude přešly vlivem ochlazení do sněhových a v noci potom ustaly. Dnes ráno tak na téměř celém území ležel sníh. Bez sněhu je v podstatě jen jih Moravy kolem Znojma a dále kolem Zlína. V Čechách v podstatě na všech místech lež alespoň poprašek sněhu, většinou se ale pokrývka pohybuje v rozmezí 4 až 8 cm sněhu. Rychle sněhu přibývá ve vyšších polohách, kde leží většinou přes 20 cm, na hřebenech hor i přes 50 cm. Vůbec nejvíce sněhu je měřeno podle ČHMÚ na Velkém Javoru, kde leží 90 cm. Následuje Sněžka s 66 cm. Kolem 60 cm má i Klínovec, Luční bouda nebo Blatny vrch na Šumavě.

V polohách mezi 800 až 1000 metry nad mořem je nejvíce sněhu na západě Krušných hor. Město Přebuz zde hlásí dokonce 42 cm sněhu. Hodně sněhu mají na severozápadě i Mariánské Lázně, kde leží až 30 cm.

Sníh
Výslunní v Krušných horách - zde i v obcích leží značné množství sněhu (kolem 50 cm), zaslal uživatel ROFA, zdroj: diskuse.in-pocasi.cz

Sníh
Výslunní v Krušných horách - zde i v obcích leží značné množství sněhu (kolem 50 cm), zaslal uživatel ROFA, zdroj: diskuse.in-pocasi.cz

Přebuz
Přírustek sněhu na stanici Přebuz, zdroj: hydro.chmi.cz

Dnes i zítra sice bude mrznout, ale sněhu už připadne jen málo. Vydatné sněžení k nám ale zřejmě dorazí v pátek a bude pokračovat i v sobotu. Aktuálně se ale modely neshodují na množství sněhu. Potenciálně by mohlo jít i o kalamitní situaci, kdy by i v nižších polohách mohlo napadnout až 30 cm (nejvíce na jihu a východě území). Jiné modely jsou ovšem skromnější a čekají do 15 cm.

ICON EU
Očekávané srážky za pátek a sobotu podle modelu ICON EU - 1 mm odpovídá přibližně 1 cm sněhu, zdroj: ventusky.com

ECMWF
Očekávané srážky za pátek a sobotu podle modelu ECMWF - 1 mm odpovídá přibližně 1 cm sněhu, zdroj: ventusky.com