Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Po studeném ránu odpoledne citelně tepleji, další oteplení přinese víkend

Napadlo do 5 cm mokrého sněhu, rychle roztaje

Včera odpoledne a večer na velké části našeho území sněžilo. Kromě severovýchodu napadlo většinou od poprašku po 5 cm mokrého sněhu. Nejvíce sněžilo na západě Čech a také na pomezí Vysočiny a středních Čech. Z profesionálních stanic nejvyšší přírůstek nového sněhu hlásí Churáňov na Šumavě, kde připadlo 9 cm. I na Šumavě ale na většině stanic připadlo spíše kolem 3 cm. Z nížin pak nejvíce sněžilo v Tušimicích na severozápadě Čech, kde napadlo 5 cm. V Plzni a na západním okraji Prahy připadly 4 cm. Vedle sněhu se tvoří také náledí. To včera večer i na několika místech komplikovalo dopravu.

Plzeň
Sněhová pokrývka dnes ráno v Plzni, kde napadly 4 cm mokrého sněhu

Most
Sněhová pokrývka v Mostě, kde napadly 2 cm sněhu (zaslal Peter Sedlák 1), zdroj: in-pocasi.cz

Aktuálně je na téměř celém území zataženo a někde i mrholí. Modrá obloha se ukázala jen na Šumavě, která se ocitla nad inverzí. Od jihu k nám již začíná proudit teplý vzduch. Ve výšce 1,5 km se odpoledne teploty dostanou až ke 4 °C. Ve dvou metrech nad zemí budou teploty většinou od 0 °C do 4 °C, na jihovýchodě Moravy až k 5 °C.

Šumava
Kvilda na Šumavě dnes ráno, mlha se rozpustila a převládlo slunečno. Během dne ale i zde bude sníh tát, zdroj: webcam.sumava.eu

Plně se příliv teplého vzduchu projeví zítra, kdy naměříme 3 °C až 7 °C, na Moravě až 9 °C. Nad nulou bude i na horách. Sníh tak bude velmi rychle tát. Nadprůměrně teplý bude zřejmě i příští týden. Nástup zimy nás tak nečeká.

Teploty
Očekávané teploty zítra odpoledne, zdroj: ventusky.com