Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Poměrně slunečno, hlavně na jihozápadě více oblačnosti a ojediněle přeháňky

Množství sněhu překonalo i prosincové rekordy, postupně nás čeká jeho odtávání

Tlaková níže Ciro ve druhé polovině minulého týdne významným způsobem ovlivnila počasí nad velkou částí Evropy. Na jihu kontinentu, především v Itálii, na Korsice a velké části Balkánu, se postarala o mimořádně intenzivní příliv teplého vzduchu od jihu, který vedl k přepsání prosincových rekordů v řadě zemí, a dokonce výjimečně i k tropické noci z pátku na sobotu. Následně se pak zejména Itálií přehnala série silných bouří, která způsobila značné materiální škody.

Do většiny střední Evropy níže Ciro přinesla až velmi vydatné srážky, a to včetně České republiky. V Maďarsku a zpočátku taky na Slovensku sice padal déšť, na ostatním území ale sněžilo, a to i velmi vydatně, což vedlo k mnoha problémům v dopravě a v některých regionech i výskytu kalamitní situace. Intenzita sněžení přechodně dosahovala až 3 nebo 4 centimetrů za hodinu, a to i mimo hory, což je v podmínkách střední Evropy poměrně výjimečná záležitost. Nejvíc sněhu – mimo horské oblasti – napadlo v pásu táhnoucím se z podhůří Alp v Bavorsku přes jižní Čechy, Českomoravskou vrchovinu až po jižní a jihovýchodní Polsko. Většinou to bylo 20 až 40 centimetrů sněhu, ale lokálně i víc. Mimořádné množství sněhu hlásilo Bavorsko, kde v Mnichově naměřili v sobotu až 46 cm sněhu (a to na stanici ve městě) – šlo o prosincový rekord.

Sněžení
Sněžení koncem minulého týdne zasáhlo většinu střední Evropy (výška sněhu v neděli večer), zdroj: ventusky.com

Taky v Česku byly úhrny sněhu a výšky sněhové pokrývky hlavně v oblasti jižních Čech a Vysočiny na prosinec mimořádné. V Husinci u Prachatic napadlo za 24 hodin 60 cm nového sněhu – což je dokonce nejvíc v historii tamního pozorování. Ve Volarech, kde spadlo za den 47 cm (i to je denní rekord), naměřili v sobotu celkem 60 cm, což je druhá nejvyšší prosincová výška za 60 let (viz článek). V Českých Budějovicích (na stanici Rožnov) dokonce sobotní výška sněhové pokrývky 41 cm znamená prosincový rekord! Mimochodem nejvyšší sněhová pokrývka je zde jen o 5 cm vyšší a byla naměřena 21. února 1965 (ale tehdy se vytvářela skoro 3 týdny).

Sníh
Sněhem zasypaný Pelhřimov během slunečného pondělí - leží zde do 40 cm sněhu, zaslal Tutugon, zdroj: in-pocasi.cz

Sníh
Český Těšín po sněžení v neděli - napadlo až 35 cm, zaslal janekpsp, zdroj: in-pocasi.cz

Prosincový rekord celkové výšky sněhu byl překonán taky na stanicích na jihu a jihozápadě Českomoravské vrchoviny – například v Kostelní Myslové (u Telče), kde v neděli ráno leželo 39 cm (dosavadní maximum je z roku 2010, kdy 16. prosince naměřili 35 cm), nebo v Jindřichově Hradci (resp. Děbolíně) – nedělních 53 cm je o 27 cm více než dosavadní prosincová nejvyšší výška z 30. 12. 2005. Jen o centimetr méně pak naměřila stanice v Jihlavě.

V ostatních částech Česka sice množství nového sněhu a následně celkové sněhové pokrývky v kontextu posledních zim působí překvapivě, nicméně při srovnání s archivními daty najdeme v prosinci i vyšší hodnoty. Často jde přitom o prosinec 2010, kdy se výrazná pokrývka vytvořila taky začátkem měsíce. Například v Praze pořádná sněhová peřina není nic běžného, ale 2. prosince 2010 v Kbelích naměřili 30 cm, tuto neděli to bylo „jen“ 18 cm. V Ostravě leželo v neděli 34 cm, což je o 11 cm více než začátkem prosince v roce 2010, nicméně výrazně méně než rekordních 52 cm na Silvestra 2005.

Sníh
Výška sněhové pokrývky v pondělí ráno, zdroj: chmi.cz

Sníh
Kolik sněhu napadlo za 1. a 2. prosince, zdroj: chmi.cz

Dodejme, že ne všude bylo sněžení v minulém týdnu vydatné – na jižní Moravě, ale i na severu a severozápadě Čech spadlo často jen 5 až 10 cm sněhu, někde i méně. Například nedělní výška sněhu v Brně-Žabovřeskách činila 11 cm, ale loni 16. 12. tam naměřili 17 cm. Zde tedy milovníci sněhu přišli poněkud zkrátka.

Kdo má rád sníh, neměl by otálet s užíváním si současné sněhové nadílky. Zítra sice hlavně na Moravě a ve Slezsku pár centimetrů připadne, ale jinde už začne sníh v nížinách zvolna odtávat. Koncem týdne pak zřejmě dorazí výraznější oteplení a déšť – nejen v nížinách, ale i ve středních a vyšších polohách tání bude poměrně výrazné. Příští pondělí by teploty mohly vyšplhat až k 10 °C.

Teploty
Začátkem příštího týdne zřejmě dorazí výrazná obleva (pondělní odpolední teploty), zdroj: ventusky.com