Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Více oblačnosti ale ještě poměrně teplo, hlavně na západě i přeháňky a bouřky

Sníh přikryl Česko, příští týden roztaje

Po létu poprvé leží souvislá sněhová pokrývka na většině území. V nižších polohách sice není příliš vysoká a tvoří ji jen pár centimetrů sněhu nebo poprašek, ale na horách již leží i přes půl metru sněhu. V noci na dnešek nejvíce sněžilo na Šumavě, kde Bučina podle serveru Šumava.eu hlásí 50 cm sněhu, Březník 47 cm, České Žleby 43 cm, Filipova Huť 40 cm a Velký Javor 39 cm. Vůbec nejvíce sněhu ovšem v Česku hlásí hřebeny Krkonoš, kde 70 cm sněhu leží na Labské boudě. Na Lysé hoře, kde ještě před několika dny byla nejvyšší sněhová pokrývka na našem území, leží 46 cm sněhu. Podobná výška sněhové pokrývky je také v okolí Božího Daru.

Z nižších poloh hlásí kolem 2 cm sněhu Praha, Plzeň, Brno. Nejvýše poprašek sněhu je na Ostravsku, Zlínsku, Olomoucku, Hodonínsku a na některých místech v Polabí. Naopak nejvíce sněhu z nižších poloh hlásí Nová Paka (448 m n. m.) v Královéhradeckém kraji, kde napadlo přes 10 cm sněhu.

Tip: Sněhová mapa Česka

Sníh roztaje
V příštím týdnu nás čeká obleva. V pondělí se déšť vrátí i na hory. Proudit k nám bude teplejší vzduch. Teploty se budou šplhat nad bod mrazu. V hladině 850 hPa (1500 m nad zemí) vystoupí až na 4 °C a vytvoří se teplotní inverze.

Sníh
Výška sněhové pokrývky dnes ráno - na většině území leží souvislá sněhová pokrývka, zdroj: ČHMÚ