Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Po studeném ránu odpoledne citelně tepleji, další oteplení přinese víkend

V Alpách napadl sníh, v příštím týdnu jsou na řadě české hory

V tomto týdnu v Alpách vydatně sněžilo. Nejvyšší horské průsmyky již byly sjízdné jen se zimní výbavou. Ve známém průsmyku Stelvio v Itálii napadlo necelých 40 cm sněhu. Souvislá sněhová pokrývka se v Alpách tvořila v polohách nad cca 2000 metrů nad mořem. Právě v těchto nižších polohách šlo o první sníh nadcházející zimy. Naopak na hřebenech Alp sníh již několikrát napadl během září a dokonce i na konci srpna.

Sníh - Alpy
Bad Kleinkirchheim v Rakousku (Korutany) v nadmořské výšce 2030 m dnes dopoledne - jedná se zde o první sněhovou pokrývku po létě, zdroj: foto-webcam.eu

Chladné počasí bude v Alpách pokračovat i v dalších dnech. V příštím týdnu navíc příliv chladného vzduchu do Evropy zesílí a prvního sněžení po létě se dočkají i české hory. V úterý přes naše území přejde studená fronta. Ve středu a ve čtvrtek se potom souvislá sněhová pokrývka při častých přeháňkách přechodně vytvoří v polohách nad cca 1100 metrů nad mořem. V těchto polohách napadne pár centimetrů mokrého sněhu. Sněhové vločky ovšem mohou přechodně padat i v polohách kolem 900 metrů. V závěru týdne srážky ustanou a oteplí se. Sníh tak z hřebenů hor opět rychle zmizí.

Nulová izoterma
Výška nulové izotermy ve středu dopoledne - ukazuje výšku, od které již mrzne. Ležet bude většinou v nadmořské výšce 1000 metrů, zdroj: ventusky.com

V minulém roce se u nás první sněžení vyskytlo již na konci září (Na Šumavě a v Krušných horách napadl první sníh). Obecně se první vločky na horách objevují již v září, první souvislá sněhová pokrývka potom přichází obvykle v říjnu.