Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Od jihovýchodu postupně srážky, někde i zabouří

Sníh z hor rychle mizí, hory ve střední Evropě zažívají jaro uprostřed února

Současná srážkově velmi bohatá zima přinesla v prosinci i v lednu do hor často normální nebo jen lehce podnormální množství sněhu. V ostrém kontrastu s tím je ovšem současná situace. Máme za sebou totiž mimořádně teplou první únorovou dekádu. Průměrná teplota vzduchu letošní první únorové dekády podle ČHMÚ na vybraných stanicích (s nepřetržitou řadou měření od roku 1921) dosáhla 6,7 °C a byla tak nejvyšší za více než 100 let. Tato situace se postarala o neobvyklou situaci, kdy po sněhově celkem bohatém lednu sníh z hor mizí doslova před očima a únorová situace se sněhem na horách připomíná spíše úvod dubna.

Jizerka
Jizerka v Jizerských horách dnes odpoledne - tají zde poslední zbytky sněhu, zdroj: chmi.cz

Hranice souvislé sněhové pokrývky se na našem území s výjimkou Krkonoš a Jizerských hor dostala až nad 1000 m n. m. V nejvyšších partiích hor potom množství sněhu výrazně narůstá. Na hřebenech Krkonoš je sněhu nejčastěji 130 až 160 cm a je tam sníh velmi nasycen vodou.

Luční bouda
Luční bouda v Krkonoších dnes během dne - na hřebenech Krkonoš je ještě sněhu dostatek, kolem metru a půl, zdroj: chmi.cz

Podobné množství sněhu jako Krkonoše má i hraniční hřeben Šumavy. Ale například šumavský Churáňov (1118 m n. m.) je již zcela bez sněhu. Za dobu měření zde 12. února nebyl sníh jen letos, v roce 1966 a 1972. Ve všech ostatních letech za posledních 60 let tu alespoň minimální množství sněhu bylo. Necelý metr sněhu ještě hlásí hřebeny Jeseníků. Jinde už je sněhu výrazně méně nebo není vůbec. Celková hodnota zásoby vody ve sněhu přepočtená na celou plochu ČR je podle ČHMÚ pouze 3,6 mm. Je to historicky 5. nejnižší hodnota. Menší zásoby vody ve sněhu ležely v ČR v tomto týdnu pouze v letech 1990, 2020, 1983 a 1991 (počítáno od roku 1980).

Sníh
Množství sněhu na našem území - měření ze stanic, větší množství sněhu hlásí jen hřebeny, zdroj: chmi.cz

Výrazně podprůměrné množství sněhu aktuálně hlásí i Karpaty. V Tatrách je sníh také jen nad 1200 m n. m. Za poslední roky je současný rozsah sněhové pokrývky v Karpatech výrazně nejnižší (viz srovnání).

Sníh
Srovnání sněhové pokrývky v Karpatech 13. února za posledních 6 let, zdroj: ventusky.com

V tomto týdnu se bude situace nadále zhoršovat a sněhu bude na horách nadále ubývat. Na přelomu února a března by se ale mohlo opět ochladit a minimálně na horách s vysokou pravděpodobností sníh opět napadne. Aktuální situace tak sice připomíná duben, ale o konec zimy na horách ještě nejde.