Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Slunečno, maxima až u 20 °C

Na horách napadl sníh, vrcholy obalila i výrazná námraza

V sobotu přes naše území přešla studená fronta, po jejímž přechodu k nám pronikl studený vzduch. V neděli na horách napadl i sníh. Sněhové přeháňky ještě hlavně na severovýchodě doznívaly i dnes. Zítra se ovšem opět oteplí a sníh opět rychle roztaje. Pouze na dva dny se tak na hory vrátila zima se sněhem. Nejvíce sněhu napadlo v nejvyšších polohách Krkonoš a Šumavy, kde dnes ráno leželo kolem 15 cm čerstvého sněhu. Hřebeny hor navíc díky čerstvému větru a mlze obalila výraznější námraza. Poprvé v letošním březnu tak na našich horách panovala pravá zimní atmosféra.

Zimu jsme dnes zachytili na hřebenu Šumavy v oblasti Třístoličníku. Napadlo zde 15 cm čerstvého sněhu a stromy obalila i přes 10 cm silná námraza (díky čerstvému větru a husté mlze, která zde v uplynulých dnech panovala). Teplota se pohybovala kolem -1 °C. Dopoledne převládala mlha, která se ovšem po poledni protrhala a ukázala se i modrá obloha. Zítra už se zde teploty dostanou na 8 °C a nový sníh opět rychle zmizí. Místy tu ovšem stále ještě leží sníh ze zimy, kterého je ve stinných místech i kolem půl metru. I ten ale začne rychle mizet, neboť v závěru týdne zde bude jarních 15 °C. Zima opustí definitivně i hřebeny Šumavy.

Sníh
Výhled z Třístoličníku obaleného námrazou a sněhem - 25. března

Sníh
Výhled z Třístoličníku obaleného námrazou a sněhem - 25. března

Sníh
Vrchol Třístoličníku - leží zde 15 cm nového sněhu a celkově je ho kolem půl metru

Sníh
Třístoličník dnes v poledne - mlha se začala protrhávat a vytvářet krásné scenérie

Sníh
Cesta na Třístoličník dnes odpoledne - mlhu vystřídala kupovitá oblačnost a místy modré nebe

Sníh
Pohled na Trojmeznou a v pozadí zelené louky pod horami

Na Šumavě se jednalo o první letošní březnový sníh. Řada stanic zde byla po celý březen doposud bez sněhu, což je neobvyklé.