Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Po studeném ránu odpoledne citelně tepleji, další oteplení přinese víkend

Výška sněhu na hřebenech severních hor je nejvyšší za zimu

Zatímco v nižších horských polohách bylo nejvíce sněhu většinou na začátku letošního února, na hřebenech vrcholí sněhová pokrývka až v těchto dnech. Neplatí to ovšem pro Šumavu a Beskydy, kde bylo i na hřebenech více sněhu v únoru. Naopak na hřebenech severních hor je aktuálně nejvíce sněhu za zimu. Vůbec nejvyšší pokrývku této zimy u nás hlásí Labská bouda, kde v sobotu ráno leželo 167 cm sněhu. Kolem metru sněhu ještě hlásí i hřebeny Jeseníků.

Sníh
Výška sněhové pokrývky na stanici Labská bouda v Krkonoších v této zimě - v sobotu zde dosáhla 167 cm, zdroj: hydro.chmi.cz

Krkonoše
Labská bouda 12. března - výška sněhové pokrývky zde vrcholí, zdroj: chmi.cz

Nejvyšší sněhovou pokrývku letošní zimy ohlásily dnes ráno také nejvyšší vrcholy Krušných hor. Na Fichtelbergu nedaleko Klínovce ráno leželo 63 cm sněhu (fichtelbergwetter.wordpress.com). Doposud nejvyšší pokrývka této zimy zde ležela 4. února, kdy tu bylo 57 cm sněhu. Současné maximum 63 cm sněhu je ovšem za zimu velmi nízké. V minulém i předminulém roce zde bylo vždy lehce přes 100 cm sněhu. Podobně nízké maximum sněhu zde bylo zaznamenáno v zimě 2019/2020. Naopak v zimě 2018/2019 zde v únoru leželo i 183 cm sněhu.

Sníh
Maximalní hodnoty sněhové pokrývky v cm na Fichtelbergu za zimy 1915/1916 (první sloupec) až 2022/2023 (poslední sloupec) - letošní maximum patří mezi nejnižší za dobu měření, zdroj: sklima.de

Dnes ráno a dopoledne se na hřebenech našich hor ukázalo přechodně i slunce a lákalo tak na lyžování. Takto to dnes ráno vypadalo na zmíněném Fichtelbergu a v okolí Božího Daru.

Krušné hory
Výhled z Fichtelbergu směrem na Klínovec dnes 12. března

Krušné hory
Fichtelberg dnes 12. března - dopoledne se zde ukázalo slunce

Krušné hory
Fichtelberg dnes 12. března - stromy obalila námraza

Krušné hory
Fichtelberg dnes 12. března - výhled na Klínovec s na obloze typickou oblačností altocumulus

Krušné hory
Fichtelberg dnes 12. března - meteorologická stanice, kde se počasí sleduje již přes 100 let a letošní zima tu patří mezi ty sněhově chudé (dnes byla naměřena maximální pokrývka za zimu)

Krušné hory
Boží Dar - Krušnohorská lyžařská magistrála má letos málo sněhu

V příštím týdnu se sněžení na horách zřejmě objeví jen ve středu. V ostatní dny bude sníh ubývat i na hřebenech a současné hodnoty jsou tak zřejmě maximem této zimy.