Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Slunečno, maxima až u 20 °C

Rekord: V Itálii za den napadlo 256 cm sněhu

Řada z nás, a to zejména ve východních částech republiky a v horských oblastech, si mohla alespoň jednou v letošní zimě povzdychnout nad množstvím sněhové pokrývky, která komplikovala nejen dopravní situaci. Uklidnit dotyčné může to, že úhrny nového sněhu zdaleka nedosahovaly takových hodnot, jako tomu bylo minulý týden v Itálii, kde mohli zaznamenat více než 2,5 m nového sněhu za 24 hodin.

Během středy minulého týdne se za jižní stranou alpského masivu začala vytvářet tlaková níže, která se již během noci a zejména pak ve čtvrtek poměrně rychle prohlubovala. Její pohyby byl jen pozvolný, a to směrem k jihovýchodu. S ní spojený frontální systém proto přinesl vydatné srážky (které byly posíleny i vlhkostí z moří obklopujících Itálii) nejen na Apeninský poloostrov, ale i na západ poloostrova Balkánského. V pátek se již tlaková níže začala vyplňovat.

Asi největší příděl sněhu zaznamenali v centrální Itálii, kde se zpočátku srážky vyskytovaly ve sněhové podobě jen v horských oblastech, postupně však hranice sněžení klesala díky pronikajícímu studenému vzduchu. Obyvatelé vesnice Capracotta (1 421 m n. m.) proto mohli ve čtvrtek zaznamenat za 24 hodin (některé zdroje udávají dokonce interval 18 hodin) až 256 cm nového sněhu (ve vesnici Pescocostanzo 240 cm). Ve výše položených místech však mohlo být sněžení ještě intenzivnější. V oblasti souběžně foukal také poměrně silný vítr, který ve vesnici vytvořil závěje vysoké i přes 3 m. Tamní obyvatelé pak byli překvapeni, co si to pro ně příroda nachystala, když nemohli využít k opuštění domovů dveří, ale například okna v prvním patře.

Hodnoty překonaly dosavadní rekord Světové meteorologické organizace (WMO) v nové sněhové pokrývce za 24 hodin, který je 193 cm (Silver Lake, Colorado v roce 1921). Údaj však zřejmě přepsán nebude, jelikož v tomto místě nebylo provedeno oficiální měření. Pokud bychom se podívali na profesionální stanici Campobasso, která však leží zhruba 40 km od Capracotta a je v nadmořské výšce téměř 800 m n. m., zjistíme, že déšť ve sněžení v tomto místě přecházel až během pátečního poledne. I tak zde mohli naměřit více než 40 cm nového sněhu za 24 hodin.

Jak již bylo zmíněno, vydatné srážky, tentokrát již převážně v dešťové podobě, zasáhly i západ balkánského poloostrova, kdy se srážkové úhrny za 24 hodiny (do páteční 1 hodiny ranní) blížily až ke 200 mm (stanice Dubrovnik - Cilipi v Chorvatsku 197 mm/ 24 h).

Fotogalerie

Níže si můžete prohlédnout fotografie ze sněhem zasypané vesnice Capracotta z druhé poloviny minulého týdne. Další fotografie naleznete na stránkách Meteoweb.eu, který o události informoval.