Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Po studeném ránu odpoledne citelně tepleji, další oteplení přinese víkend

V Německu napadl sníh, lidem zmrzly pomlázky

Článek byl vydán prvního dubna - na apríla.

Chladné počasí v posledních dnech se negativně projevuje na přírodě. Dnes k nám navíc opět pronikl chladný vzduch od severozápadu. Na teploměrech odpoledne naměříme teploty jen kolem 8 °C a pocitovou teplotu ještě významně srazí čerstvý vítr. Od vyšších poloh bude opět i sněžit. V noci na zítřek teploty na většině území navíc klesnou k bodu mrazu.

Masa arktického vzduchu ovšem zasáhla především Německo a Polsko. Panuje zde ještě mnohem chladnější počasí než u nás. Husté sněžení v noci na dnešek zasáhlo severní Německo a zcela paralyzovalo přípravy na zítřejší velikonoční koledy. V Rostocku napadlo kolem 10 cm sněhu, v sousedním Schwerinu až 15 cm sněhu. Podobné množství sněhu napadlo na dalších šesti místech a v souhrnu tak připadl neuvěřitelný metr sněhu. Přitom se jedná o nížiny. V Rostocku prodavačům dokonce pomrzly pomlázky a hlásí škody v řádech milionů eur. "Máme tu kdoví kolik stupňů pod nulou a klepeme tak leda pomlázku, nikdo nečekal tak prudké ochlazení!" nechal se slyšet jeden z prodavačů na místním trhu a ukázal zcela zmrzlou pomlázku, která se při zkušebním šupání rozlomila. To nikdo nepamatuje. V Berlíně dokonce úřady odstranili velikonoční výzdobu s odůvodněním, že v současném chladném počasí vypadá zcela komicky. V Hamburgu z důvodu nízkých teplot trhy zrušili úplně. O podobném kroku se uvažuje i v Praze, kde si stánkaři na velikonočních trzích také stěžují na chladné počasí.

Chladné počasí nezpůsobuje problémy jen pražanům na trzích ale hlavně zvířatům. Současné počasí představuje značný problém pro zajíce, kteří jsou po zimě v období Velikonoc obzvláště aktivní. Český svaz pro ochranu drobné zvěře (ČSODZ) dokonce v obavách, že podobně chladné počasí jako Německo zítra zasáhne i Česko, vyzval lidi, kteří žijí na okraji měst, aby zajíčkům v těchto dnech neprodleně pomáhali a případně si je vzali i k sobě domů, než se opět oteplí. Ve vyšších polohách navíc dnes bude čerstvý vítr tvořit sněhové jazyky a závěje. Běžný zajíc přitom měří kolem 15 cm sněhu a v těchto podmínkách ho tak sněhová závěj může zavát až po ouška. Na oficiálních stránkách svazu se dnes dokonce objevil návod, jak zajíce ze sněhového závěje osvobodit. "Hlavně je netahejte za uši!" uvedl s lehkou nadsázkou předseda svazu. Na rozmary počasí si musíme zvykat. Obzvláště, když ještě velikonoční neděle připadne na prvního dubna.

Zajíc
Český svaz pro ochranu drobné zvěře vyzval k pomoci zajícům v těchto chladných dnech - hrozí jim totiž prostydnutí. Tento byl zachycen v Krušných horách dnes ráno.