Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Kromě východu Moravy a Slezka už beze srážek

Šumava hlásila nejchladnější dubnové ráno za téměř 20 let, přírodu opět zasypal sníh

Na konci března sníh na Šumavě v polohách pod 1000 m většinou roztál. Hned v úvodu dubna se ovšem zima vrátila a s ní i silné mrazy a příval sněhu. Například v sobotu na Šumavě celý den hustě sněžilo a teploty se nedostaly nad -5 °C. Na šumavském Churáňově sobotní maximum činilo jen -5,5 °C. Za posledních 60 let se v dubnu silnější mráz přes den vyskytl na této stanici jen v roce 1986, kdy tu 12. dubna činilo denní maximum -6 °C. Podobně silný mráz jako letos se zde vyskytl ještě v roce 2003, kdy bylo denní maximum o čtyři desetiny vyšší než o uplynulé sobotě.

Silné mrazy na Šumavě vrcholily dnes ráno. Vlivem vyjasnění, utišení větru a sněhu teploty klesly pod -15 °C, na několika stanicích dokonce i pod -20 °C. Nejnižší teplotu zaznamenala stanice Kvilda - Perla a to rovných -24 °C, dále pak Březník -23,1 °C a Rokytská slať -22,1 °C (Šumava.eu). Naposledy se zde podobně silný mráz v dubnu vyskytl 9. dubna v roce 2003, kdy klesla teplota na stanici Kvilda - Perla až na -24,8 °C. Silný dubnový mráz tu byl také 8. dubna 1997, kdy tu bylo -23,7 °C. Na Šumavě se dnes jednalo o třetí nejchladnější dubnové ráno za posledních 40 let.

Teplota
Průběh tepoty za 48 hodin na stanici Březník - dnes ráno zde bylo pod -20 °C, zdroj: chmi.cz

Přírodu na Šumavě znovu také obalil sníh. Za poslední dny připadlo kolem 20 cm sněhu (podobné množství sněhu v uplynulých dnech připadlo ještě na severním návětří Jeseníků). Díky tomu se opět mohly vrátit do běžeckých stop lyžaři. Hned v noci na zítřek navíc na Šumavě opět začne sněžit. Do úterního poledne na horách připadne 10 až 20 cm sněhu (nejvíce na Šumavě a v Krkonoších). Během dne bude ovšem hranice sněžení stoupat až do poloh kolem 1200 metrů. Další sněžení na Šumavu dorazí ve čtvrtek večer a v pátek.

Přírodu na Šumavě jsme dnes zachytili na Zhůří u Horské Kvildy. Dopoledne tu leželo 25 cm sněhu, stromy obalovala námraza a teploty se pohybovala kolem -7 °C.

Šumava - sníh
Zhůří dnes dopoledne - leží tu prachový sníh, přitom ještě před pár dny byly pláně téměř holé

Šumava - sníh
Pohled na Roklan ze Zhůří

Šumava - sníh
Pohled na Poledník ze Zhůří - vrcholy Šumavy jsou opět zcela bílé

Šumava - sníh
Zhůří dnes dopoledne - stromy obalil nejen sníh, ale i námraza

Šumava - sníh
Zhůří dnes dopoledne - pohled směrem na Roklan a Poledník

Šumava - sníh
Pláně na Zhůří dnes dopoledne - sněhem a námrazou obalené stromy

Šumava - sníh
Pláně na Zhůří dnes dopoledne - běžkaři si tu vytvořili stopu

Šumava - sníh
Horské Kvilda dnes dopoledne - pohled na Antýgl

Šumava - sníh
Pláně za Kvildou dnes dopoledne