Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Většinou bez deště a hlavně na severovýchodě i polojasno

V příštím týdnu přijde obleva, sníh bude tát

V příštím týdnu nás čeká výrazná změna v charakteru počasí. Příliv studeného vzduchu ze severovýchodu nahradí teplejší vzduch ze západu a později dokonce z jihozápadu. Již zítra se oteplení projeví na jihozápadě našeho území. Nejvyšší teploty v jihozápadní polovině území vystoupí na -3 °C až 2 °C, v severovýchodní polovině území naopak ještě zůstanou mezi -7 °C až -2 °C. K tomu se od západu místy přidá sněžení, ale příliš sněhu nenapadne.

V úterý se teplejší vzduchu dostane již na celé území. Nejvyšší denní teploty vystoupí na -1 °C až 3 °C. Od severozápadu se během dne přidá sněžení, které bude zejména v západní polovině Čech přecházet do deště se sněhem nebo deště. V noci na středu srážky ustanou a oblačnost se většinou protrhá. Ve středu ráno tak musíme počítat s mrazy kolem -2 °C. Během dne se ovšem naplno projeví příliv teplejšího vzduchu. Nejvyšší denní teploty zamíří na 2 °C až 6 °C, v Čechách a ve Slezsku ojediněle až na 7 °C. Teplý vzduch k nám bude pronikat i ve vyšších vrstvách atmosféry. Nad bod mrazu se tak teploty dostanou i na horách, kde se očekává kolem 3 °C.

Od čtvrtka inverze a nízká oblačnost
Ve čtvrtek a v pátek se zřejmě na většině území vytvoří nízká oblačnost a mlhy. To poněkud sníží teploty v některých nižších polohách. I přes příliv velmi teplého vzduchu z jihozápadu, se zde teploty budou místy pohybovat jen lehce nad bodem mrazu. Na horách (hlavně na Šumavě) se ovšem dostanou až na 5 °C. Teploty se budou výrazně lišit dle místa (jak to ostatně při inverzích bývá).

O víkendu k nám zřejmě opět pronikne chladnější vzduch od severozápadu. Ochlazení přinese hlavně do hor. V nižších polohách budou denní maxima stále nad bodem mrazu. Před námi je tak obleva. V nižších polohách všechen sníh roztaje.

Obleva
V příštím týdnu nás čeká obleva - sníh bude tát a v nižších polohách všechen roztaje