Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Poměrně teplo ale více oblačnosti, na severu a severovýchodě hlavně odpoledne přeháňky

Jih Anglie zasypal sníh, ve Skotsku naměřili nejnižší březnovou teplotu za dekádu

Britské ostrovy v těchto dnech zažívají vrchol této zimy. V noci na dnešek na stanici Kinbrace na severu Skotska teplota klesla na -15,2 °C, což je nejnižší březnová teplota zaznamenaná na Britských ostrovech od roku 2010 (bbc.com). Zároveň jde o nejnižší teplotu od začátku letošního roku.


Na severu Skotska také napadl sníh. Ten zde ovšem bývá celkem běžným jevem. Sněžení ale tentokrát zasáhlo i jih Anglie, kde se naopak objevuje jen zřídka. Na řadě míst napadlo do 5 cm sněhu. Sněžení se zde navíc očekává po celý den a sněhu tak bude přibývat.

Sníh
Sněhová pokrývka dnes ráno na jihu Anglie, kde není příliš častým jevem, zdroj: ventusky.com

Sníh
Zasněžené letiště Lasham dnes ráno mezi městy Londýn a Wnchester, zdroj: wlac.co.uk

Zítra se potom na jihu Anglie oteplí a sněžení se přesune na sever Anglie a do Skotska. Model GFS zde například očekává až 30 cm sněhu. V oblastech tak platí varování před sněžením a očekávají se velké problémy v dopravě a zásobování. Problémy v dopravě ostatně už dnes hlásí zasněžený jih Anglie.

Sníh
Očekávaná sněhová pokrývka na Britských ostrovech v pátek v poledne podle modelu GFS - na pomezí Skotska a severní Anglie čeká až 30 cm sněhu, zdroj: ventusky.com