Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Po studeném ránu odpoledne citelně tepleji, další oteplení přinese víkend

Tušimice hlásí nejvíce sněhu za desítky let

Zejména nížiny a velká města v západní polovině Čech pokryla nezvykle vysoká sněhová pokrývka. V Praze, Plzni, Ústí nad Labem leželo dnes ráno kolem čtvrt metru sněhu, což je na první prosincové dny neobvyklé.

Vydatné sněžení přinesly do Česka dvě tlakové níže z jižní Evropy. První přešla přes naše území v pondělí, druhá během včerejšího dne a noci na dnešek. Nejvíce sněhu ze stanic ČHMÚ napadlo za posledních 24 hodin v Liberci, a to 20 cm.

Vzhledem k tomu, že srážky přicházejí od jihu až jihovýchodu, se část Polabí ocitla na návětrné straně Krušných hor a spadlo zde mnohem více srážek než je obvyklé (většinou přicházejí srážky od západu, a tak je Polabí na závětrné straně Krušných hor). Z toho důvodu leží v Ústí nad Labem 27 cm sněhu a v Tušimicích dokonce 32 cm. Tím byla na stanici v Tušimicích naměřena vůbec nejvyšší sněhová pokrývka od začátku pozorování (1968), protože byl překonán dosavadní rekord 28 cm z 23.1.1980 (informuje na svých stránkách ČHMÚ). Jen o pět centimetrů více sněhu než v Tušimicích (300 m.n.m.) dnes leží na Lysé hoře a v Peci pod Sněžkou.

Sníh
Výška sněhové pokrývky dnes ráno (orientační) Zdroj: Infomet