Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Slunečno, maxima až u 20 °C

V sobotu by mohlo být až letních 25 °C, v ohrožení je absolutní rekord pro březen

O víkendu k nám výrazně zesílí příliv teplého vzduchu. Naměříme tak nejvyšší teploty od poloviny října. Nejtepleji bude v sobotu. Ráno se teploty budou teploty pohybovat mezi 11 °C až 7 °C (při slabším větru až 5 °C). Během dne se potom oteplí na 19 °C až 24 °C. A v nejteplejších místech nelze vyloučit ani dosažení letních 25 °C (s nejvyšší pravděpodobností východně od Prahy v Polabí). Tomu napomůže i po celý den slunečné počasí s minimem oblačnosti a nízká vlhkost (takový vzduch se potom prohřívá rychleji). Hlavně na jihu a východě území ale pocitovou teplotu částečně sníží vítr. Nejsilněji bude foukat na východě Moravy a ve Slezsku, kde v nárazech dosáhne kolem 60 km/h.

Teploty
Očekávané teploty v sobotu v 15:00, zdroj: ventusky.com

V neděli teploty v průměru o 1 °C poklesnou a čeká se i více oblačnosti. Odpoledne se mohou objevit i první přeháňky. Výraznější ochlazení potom dorazí zřejmě v pondělí odpoledne od západu. Teploty se po něm vrátí k běžným hodnotám pro začátek dubna.

Teploty, která nás o víkendu čekají, nejsou pro březen vůbec běžné. Hodnoty budou o 10 °C až 13 °C vyšší, než je na konci března normální.

Teploty
Odchylka teplot od průměru za posledních 40 let v sobotu odpoledne ve střední Evropě - teploty budou o více než 10 °C vyšší, než je běžné, zdroj: ventusky.com

Sobotní maxima dokonce ohrozí absolutní teplotní rekord pro březen, který činí 25,6 °C a pochází z Poděbrad z 31. března 1968. V sobotu se čekají na nejteplejších místech maxima kolem 25 °C. Jen pár desetin je tak bude dělit od absolutního rekordu. Jestli dojde přímo k jeho překonání, zatím říci nelze. Ale určitá pravděpodobnost zde je. V každém případě půjde o mimořádně vysoké hodnoty pro konec března.

Březen
Teploty v březnu 1968 v Praze - na konci měsíce se vyskytly také velmi vysoké teploty, ale začátek měsíce byl o poznání chladnější než ten letošní

Neobvykle vysoké teploty čeká celá střední, východní i jihovýchodní Evropa. Na Balkánu se teploty budou dostávat přes 25 °C. V neděli se v Srbsku očekává téměř tropických 30 °C.