Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Nadprůměrně teplo, kvůli saharskému prachu místy více vysoké oblačnosti

Španělsko hlásí léto, teploty tu přepisují dlouholeté rekordy

Letošní leden je v Evropě ve znamení značných výkyvů počasí. Nejen v Česku se střídají vlny ledových dnů s dny, ve kterých teploty dosahují výrazně nadprůměrných hodnot. V posledních dnech pak nejvýraznější vlna mimořádně teplého počasí zasáhla jihozápad kontinentu. Teplé počasí vyvrcholilo tento čtvrtek a pátek, kdy lze hovořit o doslovném přepisování lednové klimatologie. Ve Španělsku padl lednový rekord dosud na více než 140 stanicích! Vůbec nejtepleji bylo ve čtvrtek 25. ledna, který se stal současně nejteplejším lednovým dnem v historii pozorování (resp. od roku 1950). Mimochodem středa 24. ledna byla třetím nejteplejším lednovým dnem.

Teploty
Odchylka teplot od průměru za posledních 40 let ve čtvrtek odpoledne - teploty v téměř celé Evropě byly výrazně napprůměrné, zdroj: ventusky.com

Teploty
25. leden 2024 se stal nejteplejším lednovým dnem v historii měření (od roku 1950) Španělska (podle měřítka průměrné denní teploty), zdroj: twitter.com

Pokud jde o nejvyšší teplotu naměřenou během této epizody ve Španělsku, údaje se poněkud liší podle toho, jakou síť pozorování vezmeme v úvahu. V oficiální síti španělské meteorologické služby AEMET dosáhlo maximum na stanici Chelva v provincii Valencie ve čtvrtek hodnoty 29,6 °C. Ze stanic spravovaných jinými organizacemi byly hlášeny ještě vyšší hodnoty – v Gavardě ve stejné provincii 30,7 °C – pokud by byl údaj uznán, šlo by dokonce o nejvyšší lednovou teplotu v celé Evropě.

Nicméně o intenzitě této horké vlny ani tak nevypovídá jedna nejvyšší naměřená teplota, ale spíše míra překonání měsíčních rekordů (v některých případech o více než 2 °C) a jejich počet, a taky fakt, že na několika stanicích byly překonány dvakrát nebo i třikrát během letošního ledna. Rekordy přitom padly i na řadě (vysoko)horských stanicích, kde teploty odpovídaly spíš létu než konci ledna – například stanice Puerto de Navacerrada ve výšce 1893 metrů zaznamenala nový měsíční rekord 17,9 °C (původní byl 16,3 °C). Na horských stanicích byla často výrazně překonávána i měsíční minima (na zmíněné stanici 9,8 °C vs. 7,4 °C).

Teploty
Teploty v hladině 850 hPa (ve výšce kolem 1500 m nad zemí) ve čtvrtek odpoledne - je patrné, že na jihozápad Evropy pronikl na leden mimořádně teplý vzduch, teplota zde často přesáhla 15 °C, zdroj: ventusky.com

Mimořádně teplo bylo i v sousedním Portugalsku – stanice Aljezur na jihozápadě země ve čtvrtek naměřila 26,3 °C, což je nový celostátní lednový rekord (dosud jeho hodnota činila 26,0 °C). Nový lednový rekord si zapsala i Andorra, a to s hodnotu 22,6 ° C změřenou na stanici Les Sallines ve výšce 1450 metrů (!). Téměř stovku staničních lednových rekordů hlásí i Francie, kde teploty na jihu země vyšplhaly až nad letních 25 °C. A velmi vysoké teploty hlásí taky přilehlé oblasti severní Afriky, a to Alžírsko i Maroko. 32,4 °C ve stanici Taroudant zůstalo jen tři desetiny pod celostátním marockým lednovým rekordem.

Výše
Tlak vzduchu ve středu odpoledne - velmi teplé počasí přinesla výrazná tlaková výše vyplněná teplým vzduchem (tzv. „heat dome“) - Nad jižním Španělskem leží hladina 500 hPa téměř v 6 kilometrech, na zimu jde pro evropský kontinent o nezvykle vysokou hodnotu), zdroj: ventusky.com

Příčinou rekordně teplého počasí byla poměrně výrazná tlaková výše vyplněná teplým vzduchem (v angličtině tato situace bývá často označována jako „heat dome“), která se nad jihozápad Evropy a sever Afriky nasunula v první polovině týdne. I díky subsidenci (sestupným pohybům vlastním tlakové výši) se teplota v hladině 850 hPa (ve výšce zhruba 1600 metrů) pohybovala od středy do pátku mezi 12 a 18 °C. To je zhruba o 10 až 15 stupňů více než odpovídá dlouhodobému průměru (za už tak poměrně teplé třicetiletí 1991-2020)! Právě díky tomuto teplému vzduchu ve výšce byly nezvykle vysoké teploty dosahovány i na horských stanicích.

Vrchol teplého počasí už má jihozápad Evropy za sebou – v následujících dnech se bude postupně ochlazovat a teploty se více přiblíží dlouhodobým průměrům. Nadále ale bude oblast Pyrenejské poloostrova pod vlivem převážně anticyklonálního počasí, což znamená pokračování převážně suchého počasí. To povede k prohloubení srážkového deficitu, který už od začátku zimy trápí hlavně širší pás pobřežních oblastí od jihu po východ Španělska a rovněž i přilehlé oblasti severní Afriky s očekávaným dopadem na nadcházející úrodu.